Index Vakbarát Hírportál

Százmilliós kommunikációs kampányt indít a kormány

2024. március 6., szerda 13:45

Több mint száz millió forintból tervez kampányt indítani a kormány. A kampány egyik témája a tanárbéremelés lehet: Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő videót tett közzé, amelyben a tanárbéremelés fogadtatásáról érdeklődik. A témában megszólalt a PDSZ és a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium is. A minisztérium szerint nem a pedagóguséletpálya-modellre vonatkozik a kommunikáció, hanem az EFOP Plusz eredményeire.

Több mint 100 millió forintból tervez kommunikációs kampányt indítani a kormány, amiben többek között az uniós támogatási programban megvalósuló, általuk „történelminek” nevezett pedagógusbér-emelésről tájékoztatnák a lakosságot minél szélesebb körben és minél közérthetőbben – értesült a Népszava.

A laphoz eljutott a kommunikációs terv is, amelyet – a béremelés egy részét biztosító uniós program feltételeit ellenőrző, többségében a kormány által delegált tagokból álló – Monitoring Bizottság múlt pénteken elfogadott.

Rendezvényekre 71 millió forintot, médiavásárlásra (Facebook- és egyéb hirdetésekre) 30 millió forintot, kreatív költségekre 2 millió forintot költenének a dokumentum szerint.

A Népszava megjegyezte, hogy ezek csak az előre tervezett összegek, információik szerint uniós forrásokat is felhasználnának a kampányban.

Az „akciók” közé tartozik a kommunikációs terv alapján:

A célcsoport a teljes magyar lakosság, a fő célcsoport azonban a projektben közvetve vagy közvetlenül érintettek és a szakemberek.

A tanárbéremelés lehet az első projekt

A kormányzati tájékoztatás a tanárbéremelés ügyében már el is kezdődött a Népszava szerint, amely a Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közösségimédia-felületein megjelent két kis videóra hívta fel a figyelmet.

Az egyikben többmaréknyi tízforintossal szemlélteti, milyen mértékben nőtt a pedagógusok bére, a másikban ellátogatott egy budai általános iskolába, ahol a Közép-budai Tankerületi Központ vezetőjével, Hajnissné Anda Évával, valamint az iskola egyik, látszólag nagyon boldog tanárával beszélik meg, milyen jól sikerült a béremelés (a kisfilmben szerepel az iskola igazgatónője is, de ő csak biodíszletként mosolyog, egyszer sem szólal meg)

– fogalmaz a lap, hozzátéve, hogy a tanárnő arról beszélt, hogy milyen csodálatos pillanat volt, amikor az emelt fizetésüket megkapták, és az utalásról kapott SMS-ekben szereplő jó hírt egymásnak adogatták: „neked is megjött, neked is megjött”.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője a Népszavának azt nyilatkozta, hogy a videókból az látszik számukra, hogy a kormány a tanárbéremelés ügyében egyoldalú kommunikációra készül. Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja is részt vett a Monitoring Bizottság múlt pénteki ülésén, ahol elmondása szerint más civil képviselőkkel együtt jelezte, hogy „a tervek alapján lényegében kormánypropagandáról van szó uniós pénzből”, és olyan „kommunikációs akciókat” kértek a lakosság tájékoztatása érdekében, ahol a kormány mellett civilek is megszólalhatnak.

A PDSZ ügyvivője szerint ezt az Európai Bizottság képviselői is támogatták, de a többség által elfogadott kommunikációs terv (amit egyébként a civil oldal, benne a szakszervezetekkel, nem szavazott meg) csak annyival egészült ki, hogy lesznek sajtóbeszélgetések is

– írta a lap.

A Népszava megkereste a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériumot is, akik azt a tájékoztatást adták, hogy

az uniós fejlesztésért felelős intézményrendszer rendezvényei teljeskörűen sajtónyilvánosak, rendszeresek a civil szervezetek bevonásával tartott konferenciák, kerekasztal-beszélgetések.

Hozzátették, a monitoringbizottságok hagyják jóvá a kommunikációs terveket, amiben civil szervezetek is részt vesznek. A magyar és uniós forrásból megvalósuló kommunikációs terv „az EFOP Plusz uniós támogatási program idei felhívásaira, eredményeire vonatkozik, nem a pedagóguséletpálya-modell kommunikációjára”.

Nagy Erzsébet szerint azonban az említett uniós program része a pedagógus-életpálya is: az erre a célra fordított összeg az egész program 66 százalékát is meghaladja.

A lap a cikk zárásaként megjegyzi, hogy „a tanárbéremelésről szóló kormányzati kommunikáció eddig is félrevezető volt”: 32,2 százalékos emelésről beszéltek, azonban a fenntartók rendelkezésére álló bértömeg és nem az egyes pedagógusok alapbére emelkedhetett meg ennyivel. Előfordultak olyan esetek, amikor valakinek csak néhány százalékkal lett magasabb a fizetése a PDSZ szerint.

Rovatok