Index Vakbarát Hírportál

Sulyok Tamás fogadta a mongóliai Állami Nagy Hurál elnökét

2024. március 6., szerda 21:13

Szerdán Sulyok Tamás köztársasági elnök a Sándor-palotában fogadta Gombodzsavín Zandanshatart, a mongóliai Állami Nagy Hurál elnökét.

Sulyok Tamás a mongóliai Állami Nagy Hurál elnökét fogadta. A magyar államfő kiemelte, hogy mindkét ország a békés egymás mellett élésben érdekelt, és azt vallja, hogy a blokkosodás helyett a konnektivitásra kell építeni a gazdasági és politikai stratégiát – írja az MTI.

A felek megbeszélést folytattak a két ország közötti mezőgazdasági, kereskedelmi kapcsolatokról, továbbá megvitatták az aktuális oktatási, kulturális és idegenforgalmi kérdéseket.

Sulyok Tamás szerint Magyarország továbbra is a híd szerepét tölti be Ázsia és Európa között. Ennek okán, többek között szó esett a tavaly aláírt 2024-2026-os évekre szóló Stipendium Hungaricum-megállapodásról, amelynek keretében Mongólia részére évente 200 ösztöndíjas helyet ajánl fel Magyarország, míg Mongólia 10 magyar hallgató számára biztosít ösztöndíjat.

Mongóliával 1950-ben létesített diplomáciai kapcsolatokat Magyarország. A budapesti mongol nagykövetség 1957-ben nyílt meg, az ulánbátori külképviseletet pedig 2015-ben nyitották újra. Az uniós tagországok közül hazánkon kívül 6 tagállamnak (Bulgária, Csehország, Franciaország, Lengyelország, Olaszország és Németország) van állandó képviselete Mongóliában.

Orbán Viktor is egyeztetett a köztársasági elnökkel

Mint arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Sándor-palotában kereste fel Sulyok Tamás köztársasági elnököt.

„A kormányfő és a köztársasági elnök rendszeresen konzultálnak majd egymással a Magyarország szempontjából legfontosabb geopolitikai, európai és belföldi ügyekről” – fogalmazott Havasi Bertalan.

Március 5-én az új köztársasági elnök hivatalba is lépett, és már az első döntésén is túl van azzal, hogy ellenjegyezte Svédország NATO-csatlakozását.

Rovatok