Index Vakbarát Hírportál

Visszalépnének a döntéshozók, mégsem viszik Debrecenbe a Természettudományi Múzeumot?

2024. március 6., szerda 15:23

Egy, a Válasz Online birtokába került előterjesztés szerint mégsem vinnék Debrecenbe a Természettudományi Múzeumot. Annak ellenére, hogy a szakértők már évekkel ezelőtt is jelezték aggályaikat, úgy tűnik, a folyamat csak most fordulhat vissza – legalábbis részben.

lap által idézett csaknem 29 oldalas dokumentum végigveszi a múzeum elhelyezésének lehetséges módozatait, és azt, hogy melyik változat mivel járna, de egy javaslatot is tartalmaz arra vonatkozóan, hogy az intézmény inkább mégis maradjon Budapesten.

Teszi mindezt úgy, hogy már évekkel ezelőtt döntés született a Debrecenbe költözésről. Annak idején aggályként hangzott el többek között, hogy a senkivel sem egyeztetett terv az intézmény ellehetetlenülésével járna, mivel

Ugyancsak problémát jelentene, hogy ha a múzeum meg is kezdené működését az új helyszínen, a látogatók száma jelentősen visszaesne.

Annak ellenére, hogy 2021 májusában L. Simon László – aki ekkor miniszteri biztosként felelt a múzeumi integrációért – azt mondta:

Az elsődleges cél a Ludovika épületének fölszabadítása, és egy új múzeumépület építése Debrecenben. De az, hogy valamennyi szakdolgozót és valamennyi gyűjteményelemet elvigyünk Debrecenbe, nem reális.

Az év végén megállapodást írtak alá arról, hogy megkezdődhet a múzeum költöztetésének előkészítése, tavaly tavaszra pedig elkészült a döntéselőkészítő megvalósíthatósági tanulmány is.

Mivel a már említett kormány-előterjesztés ez utóbbit is áttekinti, világossá vált, hogy az MTM két épületbe költözik Debrecenben, ezek felépítése pedig 7 évig tartana, és nem kevesebb mint 170 milliárd forintba kerülne. További 20 milliárd és négy év lenne a költözés, összesen tehát több mint 190 milliárd forintot költenének el úgy, hogy a múzeum legkorábban 2034-ben, tíz év múlva nyithatna meg Debrecenben.

Ezt látva az előterjesztésben már Csák János is úgy fogalmazott: „a koncepció szakmai vizsgálata során egyértelművé vált, hogy az MTM mint az ország legnépszerűbb családbarát múzeuma, egyúttal aktív országos és nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező természettudományos kutatóhely fővárosi jelenléte szakmailag is teljes mértékben indokolt, így a fővárosból teljeskörűen nem vonulhat ki”.

Egy évvel ezelőtt a Kulturális és Innovációs Minisztérium még azt jelezte lapunknak, hogy a múzeum Debrecenbe költözése a geopolitikai események és az energiaválság okozta költségnövekedés miatt csúszik. 

Rovatok