Index Vakbarát Hírportál

Kizárási eljárást indított a Momentum a ferencvárosi önkormányzat egyik képviselőjével szemben

2024. március 8., péntek 15:08

A párt sajtóközleménye szerint a Momentum nem akadálya, hanem motorja szeretne lenni az ellenzéki együttműködésnek, így ahol egyetértenek a jelenleg regnáló ellenzéki polgármesterrel vagy az összefogás közös indulójával, ott támogatni is fogják őt. Viszont ahol nem ennyire egyértelmű a helyzet, ott jöhetnek az előválasztások.

„A Momentum Mozgalom vállalta a 2024-es választáson is, hogy nem akadálya, hanem motorja lesz az ellenzéki együttműködésnek” – írta közleményében Varsányi Áron, a Momentum szóvivője. Éppen ezért támogatják az elmúlt öt évben jól teljesítő ellenzéki polgármestereket akkor is, ha nem Momentumosok.

A momentum szerint Baranyi Krisztina jó munkát végzett Ferencvárosban, és az elmúlt időszakban „közte és a Momentum között egy jó együttműködés alakult ki”. A Momentum továbbra is folytatná az együttműködést a IX. kerületben Baranyival.

„Mi abban hiszünk, hogy a magyar közéletben még sok hasonló együttműködés hozható létre, melyben a független polgármesterekre, közéleti szereplőkre is számítunk” – véli a sajtóreferens.

Vásárhelyi szerint Jancsó Andrea, a ferencvárosi önkormányzat képviselője nem segítette, hanem akadályozta az együttműködést, ezért a párt elnöksége kizárási eljárást indított vele szemben.

Nem mindenhol ekkora az egyetértés

Ahogy arról már beszámoltunk, hogy több kerületben is előválasztást kezdeményezett a Momentum, hiába vezeti azt ellenzéki polgármester. Zuglóban április 11 és 14 között tartanak majd előválasztást, ahol a jelenleg regnáló MSZP-s Horváth Csaba kihívója Rózsa András a Momentum Mozgalom részéről (és Sudár Orsolya a Szikra Mozgalomtól). A XXII. kerületben a momentumos Havasi Gábor és a DK-s Perlai Zoltán mérkőzik majd meg az előválasztáson, a Belvárosban pedig Kovács Alex Gábor és Juhász Péter is indul az előválasztáson április 4–7. között.

Jelen állás szerint a Momentum, a Párbeszéd, a DK és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a következő polgármesterjelölteket támogatják:

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere szeretné minél előbb lezárni az önkormányzati választással kapcsolatos tárgyalásokat, és vállalja a köztársaságpárti lista vezetését. A 2022-es hatpárti összefogásból mostanra négypárti lett, hiszen a Jobbik – Konzervatívok Brenner Kolomant indítja főpolgármester-jelöltként, miközben az LMP Vitézy Dávid egykori közlekedési államtitkárral tárgyal a jelöltségről.

Rovatok