Index Vakbarát Hírportál

Honvédelmi miniszter: jelentős illetményfejlesztést kaptak a magyar légierő pilótái és műszaki szakemberei

2024. március 9., szombat 17:16

Idén a legénységnél átlagosan 12 százalékos, az altiszti állomány esetében átlagosan 11 százalékos, a tisztek esetében átlagosan 10 százalékos béremelés valósul meg.

„A magyar légierő pilótái a legjobbak közül valók, és a veszélyek korában kiemelt erkölcsi és anyagi megbecsülést érdemelnek. Tudásuk, szolgálatuk kulcsfontosságú Magyarország biztonságának védelmében. Ezért jelentős – decemberig visszamenőleges – béremelésükről döntöttünk” – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

A béremelés a vadászpilótákat, a szállító- és kiképzőrepülőgép-pilótákat, a szállító- és harcihelikopter-vezetőket, valamint a repülő műszaki és az előretolt repülésirányító szakembereket érinti. Az emelt bért az érintettek március első napjaiban megkapták.

A legtapasztaltabb pilóták bére így átlagosan másfél millió forintról két-három millió forintra is emelkedhet beosztástól, a repülőszolgálatban eltöltött évektől, valamint képességalapú szempontoktól függően.

A miniszter elmondta, hogy a megnövekedett biztonsági kockázatok új kihívások elé állították Magyarországot, és megerősítették azt az elköteleződést, hogy egy modern, ütőképes haderőre van szükség.

Magyarország NATO- és V4-kötelékben is ellátja más országok légtérrendészeti feladatait, így a balti országok mellett Szlovénia és Szlovákia légterének védelmében is részt vesznek a magyar Gripenek, erősítve ezzel Európa biztonságát.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte, az érintett állomány kiképzettsége új szintre lépett, legtöbbjük már rendelkezik a combat ready, azaz a harckész minősítéssel.

A légi szállítás, továbbá a helikopterképesség fejlesztése szintén kiemelten fontos a magyar haderő számára, hazai és nemzetközi környezetben egyaránt.

A fentiekre tekintettel a kecskeméti MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár személyi állományába tartozó, JAS–39 Gripen többcélú vadászgép, az Airbus A319 közepes hatótávolságú szállító repülőgép, valamint a Dassault Falcon 7–X nagy hatótávolságú futár és közepes szállító repülőgép pilótái havonta bruttó kétmillió és hárommillió forint körüli összegű kiemelt illetményt kapnak.

A szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár személyi állományába tartozó Airbus H145M könnyű, többcélú helikopter, Airbus H225M helikopter, Mi–24 harci helikopter, AS–350 kiképző helikopter, valamint Zlin kiképző repülőgép pilótái havonta bruttó két és fél millió forint körüli összegű kiemelt illetményben részesülnek.

Ahogy azt a Honvédelmi Minisztérium már közölte,

a Magyar Honvédség katonái márciusban kapják meg az átlagosan 11 százalékkal megemelt illetményüket, a béremelés számukra januárig visszamenőleges.

A kormány kétlépcsős, jelentős mértékű illetményemelésének első üteme 2022 szeptemberében valósult meg, annak mértéke átlagosan 26,4 százalék volt. Idén a legénységnél átlagosan 12 százalékos, az altiszti állomány esetében átlagosan 11 százalékos, a tisztek esetében átlagosan 10 százalékos illetményfejlesztés valósul meg.

Rovatok