Index Vakbarát Hírportál

Készül a nemzeti diabéteszstratégia, civil szervezetek is résztvesznek a folyamatban

2024. március 10., vasárnap 11:11

A cukorbetegeket képviselő civil szervezetekkel együttműködve dolgozza ki a kormány a nemzeti diabéteszstratégiát – közölte a miniszterelnök főtanácsadója a közösségi oldalán közzétett videónyilatkozatban.

Nyitrai Zsolt Facebook-oldalán emlékeztetett: több mint 1 millió 200 ezer cukorbeteg él Magyarországon. Hangsúlyozta, hogy az eddigi együttműködés részeként már

A videóban Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára is megszólalt, és hangsúlyozta: a nemzeti diabéteszstratégia keretében a megelőzésre és a szövődmények kialakulásának elkerülésére fókuszálnak.

Kiemelte azt is: a szakmai szervezetekkel közösen folyamatosan vizsgálják az innovatív gyógyszerek hatékonyságát annak érdekében, hogy a cukorbetegek mielőbb hozzájussanak a legmodernebb terápiákhoz.

„Januártól olyan gyógyszerek kerültek be a társadalombiztosítás által támogatott körbe, amelyek már a cukorbetegség korai fázisában segítenek megelőzni a szív- és veseelégtelenséget"– mondta az egészségügyi államtitkár.

Rovatok