Index Vakbarát Hírportál

Letöltendő börtönbüntetést kaptak a baranyai rendőrök, akik embereket vertek járőrözés közben

2024. március 11., hétfő 11:07

Felfüggesztett helyett letöltendő börtönbüntetést kapott az a két, húszas éveiben járó rendőrjárőr, akik 2021 januárjában többször is bántalmaztak két embert egy baranyai kisvárosban. Az egyik sértettet arra szólították fel, hogy ittas állapotban léggitározzon, amiről emberi méltóságot sértő videót készítettek, amelyet később megosztottak más társaikkal is. Az egykori rendőrtárs esetében az ítélet jogerős, a járőrvezető ügye a Kúrián, harmadfokú eljárásban folytatódik.

Két év felfüggesztettről két év három hónap letöltendő börtönbüntetésre súlyosította a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa annak a két, időközben leszerelt rendőrjárőrnek a büntetését, akik többször is bántalmaztak két embert egy baranyai kisvárosban – tájékoztatta a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség hétfőn az MTI-t.

A közleményben azt írták: a húszas éveikben járó tiszthelyettesek 2021 januárjában, gépkocsizó járőrszolgálatuk ideje alatt követték el a bűncselekményeket.

Az egyik sértettet arra szólították fel, hogy ittas állapotban léggitározzon, közben mobiltelefonnal az emberi méltóságot sértő videót készítettek róla.

A felvételt más rendőrrel is megosztották. A testületből fegyelmi úton eltávolított rendőrök ellen 2022 májusában emeltek vádat.

Az ügyben korábban első fokon eljáró Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsa hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás és hivatali visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek őket, a járőrvezetőt szolgálatban elkövetett kötelességszegés miatt is elmarasztalta – fűzték hozzá.

A főügyészség utalt arra, hogy az elsőfokú bíróság az elkövetőket két-két év, négy évre felfüggesztett szabadságvesztésre és 225 ezer, illetve 125 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, a másodfokú döntést hozó Fővárosi Ítélőtábla ugyanakkor a másodfokú katonai ügyészi indítványnak helyt adva letöltendő börtönbüntetést szabott ki, a pénzbüntetésen nem változtatott.

Az ítélet az egykori járőrtárs esetében jogerős, míg a járőrvezető tekintetében védelmi fellebbezés okán a Kúrián, harmadfokú eljárásban folytatódik – olvasható a közleményben.

Rovatok