Index Vakbarát Hírportál

Nagy fordulat előtt az egészségügy: ugrásra készen állnak a magánrendelők

2024. március 11., hétfő 14:39

Most elég sok szabályozás átalakul, például egyelőre nem lehet tudni, hogy mi lesz a foglalkozás-egészségügy sorsa, az ügyfelek az érintett Primus-tagokat is bombázzák a kérdéseikkel, amelyekre egyelőre nincsenek válaszok – jelezte az Economxnak adott interjúban Lancz Róbert, a Primus Magánegészségügyi Szolgáltatók Egyesületének (Primus) elnöke, aki a Doktor24 vezérigazgatója is.

„Lehet pozitív, de káros is egy új szabályrendszer” – mondta Lancz Róbert az Economxnak adott interjúban. A Primus elnöke többek között rámutatott, hogy:

Nagy baj lesz, ha ezt meglépik a háziorvosok

Ha a teljesítményüket anyagilag díjaznák, akkor sem tudnának a mostaninál több beteget ellátni az orvosok, akik most is időszűkében gyógyítanak, és ez sokszor a minőség rovására megy – derült ki a Magyar Orvosi Kamara (MOK) februári felméréséből, amit a MedicalOnline szemlézett.

A kamara megkérdezte a tagjait arról is, hogyan képzelik el a jövőjüket a következő három évben.

Csupán 55 százalék tervezi azt, hogy a jelenlegi óraszámban továbbra is csak az állami egészségügyben dolgozzon, 26 százalékuk viszont részben a magánellátásban vállalna munkát, a közellátásban betöltött státusza rovására

– írják az elemzésben, amelyből kiderül, hogy külföldre az orvosi kamara tagjainak 6 százaléka készül, nyugdíjba pedig 9 százalékuk vonul. 

Február 27-én Pintér Sándor belügyminiszterrel egyeztetett a Magyar Orvosi Kamara delegációja – derült ki abból a 93 oldalas dokumentumból, amely később a MOK honlapjára is felkerült, és amelyben javaslatokat tesznek az ágazat átalakítására – világított rá az Economx.

Rovatok