Index Vakbarát Hírportál

Elégedettek a fővárosiak a kölcsönös bérletelfogadás bevezetésével

2024. március 12., kedd 06:35

A Budapesten közlekedők 78 százaléka egyetért a kölcsönös bérletelfogadás bevezetésével – derült ki a BKK felméréséből. Az ezerfős mintán végzett online, reprezentatív kutatás alapján a válaszadók fele szerint többen fogják választani a jövőben a közösségi közlekedést.

Pozitív fogadtatása volt a fővárosiak körében a nemrég bevezetett kölcsönös bérletelfogadásnak és annak, hogy olcsóbb lett a Budapest-bérlet.

Mindez nem meglepő, hiszen a március 1-jével életbe lépő megállapodásnak köszönhetően egyszerűbb és olcsóbb lett a közösségi közlekedés, ami nemcsak az utasoknak kedvez, hanem jelentős mérföldkő Budapest élhetősége szempontjából is – olvasható a Budapesti Közlekedési Központ honlapján.

A Fővárosi Önkormányzat megbízásából készített felmérésből kiderül: a megkérdezettek 78 százaléka hallott a kölcsönös bérletelfogadásról, és ugyanennyien egyet is értenek az intézkedéssel.

A 30 év alattiak 85 százaléka és a 65 év felettiek 84 százaléka támogatja az új rendszert, de minden, a felmérésben részt vevő korosztályban legalább 72 százalékos az elégedettség.

Jelentős előrelépést jelent a megkérdezettek szerint, hogy egy bérlettel lehet Budapesten belül és az agglomerációban utazni.   

A válaszadók majdnem fele úgy gondolja, hogy az intézkedés hatására a jövőben többen választják majd a tömegközlekedést.

Most még jobban megéri Budapest-bérletet vásárolni, mert 8950 forintra csökkent a havibérlet ára. Az árcsökkenés érinti a félhavi, a negyedéves és az éves Budapest-bérleteket is, amelyek 5950, 26 850 és 99 950 forintba kerülnek.

A kölcsönös bérletelfogadásnak köszönhetően

Az egyszerű és környezetbarát jegyvásárlás érdekében

valamennyi bérlettípus megvásárolható a BudapestGO alkalmazásban,

és továbbra is elérhető az egyéb értékesítési csatornákon: ügyfélközpontokban, jegypénztárakban, valamint a jegy- és bérletautomatákból.

A BudapestGO-ban minden megtalálható: egyetlen felületen lehet tervezni a helyi és az agglomerációs utazást, valamint tájékozódni az aktuális forgalmi helyzetről, sőt az alkalmazás segítségével megvásárolhatja jegyét, bérletét is – áll a BKK tájékoztatásában.

Mint ahogy azt az Index megírta, a napokban a MÁV–Volán-csoport arról adott hírt, hogy az új tarifa- és kedvezményrendszer első hetében több mint háromszázezret váltottak a vármegye- és országbérletekből, és több mint 20 ezer darabot ezek napijegyváltozataiból. 37 százalékkal nőtt a vármegye- és országbérletek értékesítése a februári azonos időszak adataival összevetve.

A vállalat szerint ez arra utal, hogy az új tarifarendszer a korábbinál több utas számára képes vonzó alternatívává tenni a közösségi közlekedést Magyarországon.

Arról, hogy milyen változások történtek március 1-jétől új időszámítás kezdődött Magyarországon a közösségi közlekedésben. A legfontosabb tudnivalókat ebben a cikkben szedtük össze.

Rovatok