Index Vakbarát Hírportál

Több családnak is költöznie kell a maxi-Dubaj miatt, Karácsony Gergely kifakadt

2024. március 13., szerda 11:22 | aznap frissítve

Mindössze harminc napot kaptak a kiköltözésre azok a családok, amelyek a zuglói Tatai út környékén lévő MÁV-telep szolgálati lakásait bérlik. Az állam ugyanis erre a területre tervezi a 2300 milliárd forint értékű mini-Dubaj-projektet.

A zuglói telep 24 szolgálati lakásának többségét jelenlegi és volt MÁV-alkalmazottak bérlik. Az egyik család több mint harminc évvel ezelőtt költözött ide, és idővel saját pénzből kezdték el felújítani az ingatlant. Azonban hiába a bejelentett lakcím és a határozatlan idejű szerződés, harminc napjuk van a kiköltözésre – írja az rtl.hu.

Ha nem költöznek ki időben, a MÁV polgári peres eljárást indít ellenük, amelynek a költségeit is rájuk terhelik.

Remélem, hogy a polgári perben nemcsak a törvény, hanem a lelkiismeret is fog uralkodni a bírókon, illetve a döntéshozó embereken, hiszen itt családok életéről van szó. Másoknak ezek csak kövek, falak, bármi, de nekünk az otthonunk

– mondta a családfő a lapnak, amely szerint a háttérben a maxi-Dubajként ismertté vált projekt állhat.

Mint ismert, az Egyesült Arab Emírségekből származó Mohamed Alabbar egy dubaji stílusú negyedet építtetne a budapesti Rákosrendezőn, amiről már a kormány oldalán is megjelent egy társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezet. 

A tervek szerint tehát egy maxi-Dubaj épülhet így a XIV. kerületben, amely magasházakból, irodaházakból, valamint luxuslakásokból állna. Emellett – sajtóhírek szerint – egy 220-240 méter magas felhőkarcolót is építenének a területen, ami nagyobb lenne a jelenleg Budapest legmagasabb épületének számító 143 méter magas Mol Campusnál.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) februárban közölte, a bérlők és a jogcím nélküli területhasználók jogi értesítést kaptak, miután megkezdődött a rákosrendezői terület előkészítése. A közlemény szerint az ÉKM célja, hogy a nyár végére a terület kiürítése befejeződjön, és megindulhasson az ingatlanfejlesztés következő szakasza. 

Karácsony Gergely: Tiltakozunk

„Rákosrendezőn egy olyan fejlesztésre van szükség, ami a budapestiek lakhatását segíti, erről szól a Fővárosi Önkormányzat Parkváros-koncepciója. Ez nem kezdődhet azzal, hogy embereket hajítunk ki az otthonukból az utcára” – szögezte le Facebook-oldalán Karácsony Gergely.

A főpolgármester úgy látja,

ilyen eljárással csak a budapestiek érdekeit semmibe vevő, az otthonunkat külföldi érdekeknek kiárusító RákosDubaj-beruházás kezdődhet. A köztulajdonban lévő rozsdaterületek fejlesztésének pont az lenne a lényege, hogy több megfizethető lakás legyen Budapesten, és ne kevesebb. Tiltakozunk az ellen, hogy az itt lakókat anélkül kergessék el otthonukból, hogy a budapestiek dönthettek volna arról, mi is épüljön Rákosrendezőn.

Karácsony Gergely jelezte: az ellen is tiltakoznak, „hogy Rákosrendező helyén a budapestiek érdeke helyett közel-keleti befektetők érdekeit kiszolgáló luxusnegyed épüljön”.

Rovatok