Index Vakbarát Hírportál

Érdemes figyelni, így változik a közlekedés március 15-én

2024. március 13., szerda 07:08

A március 15-i, nemzeti ünnep napján és a hosszú hétvégén jóval nagyobb utasforgalom várható, valamint ünnepnapi és hétvégi közlekedési rend lép érvénybe, ezért a MÁV és a Volánbusz arra kéri utasait, hogy tájékozódjanak a menetrendekről az utazásuk előtt. A fővárosban pedig a március 15-i rendezvények miatt több villamos-, busz- és trolijárat is módosított útvonalon közlekedik pénteken.

A március 15-i, nemzeti ünnep napján és a hosszú hétvégén ünnepnapi és hétvégi közlekedési rend lép érvénybe a MÁV-nál és a Volánnál. A vonatközlekedésben a következő változások lesznek:

Az utasforgalom szempontjából frekventált napokon a kihasználtabb reggeli és délutáni InterCity vonatok szerelvényei az általános hétvégéken szokásosnál több kocsival közlekednek. Utazásnál arra is érdemes figyelni, hogy március 16-tól 28-ig a Bakony és a Göcsej InterCityk a Déli pályaudvar helyett a Keleti pályaudvarról indulnak és oda is érkeznek. 

Azonban több IC vonat is a Déli pályaudvar helyett Kelenföldről indul, illetve oda is érkezik.

A Volánbusz helyi és helyközi autóbuszainak közlekedési rendje is változik.

Március 14-én, csütörtökön a hét utolsó munkanapjára és tanítási napjára, 15-én, pénteken munkaszüneti napra, 16-án, szombaton szabadnapra, 17-én vasárnap a hét első tanítási és munkanapját megelőző munkaszüneti napra, 18-án pedig a hét első munkanapjára és tanítási napjára érvényes menetrend szerint indulnak az autóbuszjáratok.

Az áruházak és bevásárlóközpontok március 15-én zárva tartanak, ezért az ezeket érintő járatok is az ünnepnapi menetrendjük szerint közlekednek.

Március 15-én a HÉV-járatok a munkaszüneti napra érvényes menetrend szerint közlekednek.

A MÁV és a Volánbusz is arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat. Mint írják, érdemes minél előbb elővételben megváltani a menetjegyeket, vagy használni az automatákat, az online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV applikációban is.

A fővárosi közlekedés is változik

A március 15-i rendezvények miatt több budapesti villamos-, busz- és trolijárat is módosított útvonalon közlekedik pénteken.

A tájékoztatás szerint pénteken a 47-es és 49-es villamosok a pesti szakaszukon nem közlekednek, a járatokkal a dél-budai végállomásuk és a Batthyány tér között lehet utazni.

Rövidített útvonalon közlekednek majd a 2B, 2-es és 23-as villamosok is, a járatokkal a külső végállomásuktól a Kossuth Lajos tér (Széchenyi tér) megállóig lehet utazni.

A 15-ös autóbuszok pénteken üzemkezdettől üzemzárásig rövidített útvonalon, a Gyöngyösi utca és a Kossuth Lajos tér között, a 9-es autóbusz és a 72-es trolibusz járatai pedig terelve, a Bajcsy-Zsilinszky út helyett az Andrássy úton és a Nagykörúton közlekednek.

Az 5-ös, a 7E, a 8E, a 110, a 112-es és a 133E jelzésű autóbuszok reggel 07:30 és este 23:30 között pesti végállomásuk felől csak a Blaha Lujza térig, a budai végállomásuk felől pedig csak a Szent Gellért tér – Műegyetem megállóig (5-ös, 8E busz), a Móricz Zsigmond körtérig (110-es, 112-es busz), illetve a Döbrentei térig (7-es, 133E busz) közlekednek. Ebben az időszakban az M4-es metró a szokásosnál sűrűbben közlekedik.

Azt is közölték, hogy a 107-es autóbuszok reggeltől üzemzárásig csak Budán, a Szent Gellért tér és az Infopark-BudaPart között közlekednek.

A 83-as trolibuszok 10 és 13 óra között rövidített útvonalon, a Népliget és a Szabó Ervin tér között közlekednek, a 105 és 210B jelzésű autóbuszok reggel 8 és este 21 óra között az Andrássy út helyett a Bajcsy-Zsilinszky úton át közlekednek, nem érintik a Bajcsy-Zsilinszky út és az Oktogon közötti megállókat.

A 100E járatok, azaz a Repülőtéri Expressz autóbuszok rövidített útvonalon, a Kálvin tér és a Liszt Ferenc Airport 2. között közlekednek, 10 és 13 óra között a Kálvin teret sem érintik, ebben az időszakban a Szabó Ervin térnél lehet felszállni rájuk.

Rovatok