Index Vakbarát Hírportál

Menczer Tamás szerint David Pressman nem nagykövethez méltó beszédet mondott

2024. március 14., csütörtök 20:45

Menczer Tamás a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a közösségi oldalán reagált az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, David Pressman csütörtöki beszédére.

„Magyarország mindig nagy tisztelettel tekintett és tekint az Egyesült Államokra. Ez a mai beszéd azonban nem egy nagykövethez méltó beszéd, hanem sokkal inkább egy baloldali politikai aktivista beszéde volt” – fogalmazott Menczer Tamás a közösségi oldalán, aki bejegyzésében David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövetének beszédére reagált, aki Magyarország NATO-csatlakozásának évfordulójáról emlékezett meg csütörtökön.

Az államtitkár bejegyzése alatt hozzászólásban hozzátette, hogy „a magyar külpolitika a kölcsönös tiszteleten alapszik”.

Mint megírtuk, David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete csütörtökön emlékezett meg arról, hogy Magyarország 25 éve, 1999. március 12-én csatlakozott az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez, a NATO-hoz.

A nagykövet kritikus, ugyanakkor elmondása szerint optimista beszédet mondott, amelyben többek között arról szólt, hogy a magyar kormány többször is ellenségként hivatkozott az Egyesült Államokra.

Továbbá beszédében bírálta a magyar kormányt az Oroszországgal való „szoros és bővülő” kapcsolata miatt. Mint emlékeztetett, Szijjártó Péter két hét múlva már a hatodik alkalommal fog találkozni orosz kollégájával, Szergej Lavrovval a háború kitörése óta.

Ezután hozzátette, szerinte hamis Orbán Viktor azon állítása, hogy Washingtont egy háborúpárti adminisztráció vezeti. Elmondta, az Egyesült Államok is békét és a háború végét szeretné, de az szerinte nem a fegyvertámogatások leállításán múlik.

Rovatok