Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter az ukrán elnöki hivatal vezetőjével tárgyalt

2024. március 14., csütörtök 16:48

Csütörtökön telefonon egyeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével.

Szijjártó Péter telefonon egyeztetett Andrij Jermakkal csütörtökön. A felek megerősítették arra vonatkozó szándékukat, hogy folytassák az egyeztetéseket a kárpátaljai magyar közösség jogainak helyreállítása érdekében – adta hírül az MTI.

Szijjártó Péter közösségi oldalán azt írta, hogy mivel a lengyel–ukrán határon kialakult feszültségek miatt egyre nő a forgalom a magyar–ukrán határon, jó hír, hogy sikerült megállapodniuk Nagyhódos és Nagypalád között egy új határátkelőhely megnyitásáról, valamint lehetővé teszik a kamionforgalmat a beregsurányi átkelőn.

A miniszter azt is közölte, hogy az erről szóló egyezmény szövegét véglegesítették, így hamarosan aláírják azt.

Hosszú az út a magyar–ukrán viszony rendezéséig

Szijjártó Péter januárban Ungváron találkozott ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával, ahol az ukrán külügyminiszter mellett Andrij Jermakkal is egyeztetett. A résztvevők ezt követően sajtótájékoztatót tartottak az eseményről.

Szó volt többek közt az Ukrajnának nyújtott humanitárius segítségről, a kárpátaljai magyarok jogainak visszaállításáról és a határon átnyúló infrastruktúra fejlesztéséről is.

Szijjártó Péter kijelentette, történtek ugyan biztató lépések a bizalmi légkör helyreállítása érdekében Magyarország és Ukrajna között, azonban hosszú még az út odáig, és sok munkára lesz szükség.

Rovatok