Index Vakbarát Hírportál

Terézváros lakásokat biztosít a bicskei áldozatoknak

2024. március 14., csütörtök 21:34

Terézváros önkormányzata lakást és mentorálást biztosít a bicskei gyermekbántalmazás áldozatainak.

Soproni Tamás Terézváros polgármestere és a Momentum fővárosi frakcióvezetője szerdán a közösségi oldalán írta meg, hogy két önkormányzati lakást és mentorálást biztosítanak a bicskei gyermekbántalmazás áldozatainak.

Mint írja, erről képviselő-testületük szerdán döntött egyhangúlag, miután Soproni rendkívüli ülést hívott össze, hogy minél előbb segítséghez jussanak a fiatalok, és az Utcáról Lakásba! Egyesülettel (ULE) együttműködve bekerülhessenek egy mentorálási programba is.

Az elmúlt hetekben az egész ország szembesülhetett azzal, hogy milyen nehéz, olykor megrázó körülmények között élnek az állami gondoskodás alatt élő gyerekek. A gyermekvédelmi rendszer gyengeségei a bicskei gyermekotthonban történt pedofilbotrány miatt kerültek reflektorfénybe, ám a bántalmazásokon, erőszakon kívül számos más rendszerszintű probléma is van

– olvasható Soproni Tamás bejegyzésében.

A polgármester leírja, hogy ezeket a fiatalokat a gyermekvédelmi rendszer sorsára hagyta már a gyermekotthonban, és miután kikerültek az otthonból, sorsukra hagyta őket a szociális ellátórendszer is. „Senki nem készítette fel őket az önálló életre, emiatt szinte azonnal nehéz körülmények közé kerülnek vagy az utcán élnek. Ez nem egyéni, hanem társadalmi probléma. Ebben a helyzetben kötelességünk szerepet vállalni annak érdekében, hogy a fiatalok legalább esélyt kapjanak a rendezett életre” – írja Soproni.

Megjegyzi, hogy az Utcáról Lakásba! Egyesület a közelmúltban modellprogramot indított volt állami gondozottak részére, melynek keretében gondoskodik a lakhatásukról, valamint szociális és mentális támogatást is nyújt a fiatalok számára.

Önkormányzatunk ehhez a programhoz csatlakozik a lakások és a  bérlőkijelölési jog biztosításával, valamint azzal, hogy az egyesület mentorprogramját is támogatja. Terézváros ezzel a lépésével tettekkel bizonyította szolidaritását, hiszen az együttérző szavak önmagukban nem elegendők, aktív összefogás és cselekvés kell a változáshoz

– írja Soproni Tamás.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található:  http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Rovatok