Index Vakbarát Hírportál

A tavaszias hőmérséklethez zivatar is jár a nemzeti ünnepen

2024. március 15., péntek 06:06

Pénteken változóan napos-felhős időben lesz részünk, nyugat felől azonban megnövekszik a magas szintű felhőzet, amely egyre nagyobb területen meg is vastagszik. A légmozgás nagyrészt gyenge vagy mérsékelt marad, jelentős csapadék sehol sem várható.

A kezdetben felhős tájakon is szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, és általában gomolyfelhős, napos idő várható, eleinte többfelé számíthatunk hosszabb napos időszakokra, délután több felhő lesz az égen.

Reggelre a legtöbb helyen 0 és 7 fok közé hűl a levegő, de néhol gyenge fagy sem kizárt. A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 18 fok között alakul – írja előrejelzésében a HungaroMet.

A prognózis szerint átmenetileg kisebb eső, zápor elszórtan északkeleten és keleten fordulhat elő, de jelentős csapadék sehol sem várható.

Hajnalra helyenként pára, köd képződhet. Kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem valószínű, ezért a HungaroMet nem adott ki figyelmeztetést egyetlen vármegyére sem.

Az orvosmeteorológia szerint fronthatással nem kell számolni, a légkör magasabb szintjein zajló melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

Szombaton erősen felhős, borongós időre van kilátás. Egy hidegfront előterében egyre többfelé számíthatunk esőre, záporokra, helyenként zivatar is kialakulhat. Északkeleten maradhat szárazabb az idő.

Egyes tájainkon megélénkül a szél. Hajnalban 2 és 9, délután 13 és 18 fok között alakul a hőmérséklet, de a záporokat, zivatarokat követően hirtelen több fokkal hűvösebb lehet – írja az Időkép.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok