Index Vakbarát Hírportál

Nyílt levelet írtak Lázár Jánosnak a Duna Terasz Grande kétségbeesett lakói

2024. március 18., hétfő 12:11

Nyílt levélben fordultak Lázár János építési és közlekedési miniszterhez a XIII. kerületi Duna Terasz Grande (DTG) lakópark leendő lakói, akik hónapok óta nem tudnak beköltözni az őket megillető lakásokba.

A lakók a lapunk számára közlemény formájában eljuttatott levélben Lázár János segítségét kérték, és petíciót indítottak a birtokba adásért. Az összegyűjtött aláírásokat az érintett cégek képviselőinek tervezik átadni, „demonstrálva, hogy mennyi ember jogos követelését hagyják figyelmen kívül, mennyi vétlen ember és család életét borítják fel, és mennyi ember támogatja a bajba jutott családokat”.

Arról is tájékoztattak a levél szerzői, hogy újabb demonstrációra készülnek március 22-én a KÉSZ székháza előtt. A helyszínválasztás oka, hogy a vevőknek „nem csak a DTG-vel szemben vannak jogos követeléseik”, és a KÉSZ Zrt.-t is hasonló mértékben felelősnek tartják.

„Továbbra is követeljük, hogy a KÉSZ Zrt. azonnali hatállyal adja vissza a birtokot a DTG részére, ezzel végre lehetőséget biztosítva a lakások birtokba adására, DTG-vel szembeni követeléseiket pedig a tárgyalóteremben próbálják érvényesíteni” – írták a lakók.

Nem tudni, hogy végződik a lakók kálváriája

Mint arról korábban beszámoltunk, hónapok óta nem tud beköltözni csaknem 1500 ember egy majdnem 800 lakásos XIII. kerületi lakóparkba a beruházó Duna Terasz Grande Kft. és a kivitelező KÉSZ Zrt. elszámolási vitája miatt. 

A leendő lakók egy csoportja tüntetést is szervezett a kivitelezés helyszínére, amin az Index stábja is jelen volt.

A Duna Terasz Grande lakásait 2021 januárjában kezdték árulni, a fejlesztő pedig eleinte 2023 márciusára tervezte a beruházás átadását. A kilencszintes épületekből álló, több mint kéthektárnyi területen történő fejlesztés fél év csúszással készült el.

Korábban úgy tűnt, hogy a helyzet részben megoldódik, amikor a kivitelező KÉSZ Építő Zrt. lapunknak eljuttatott közleményében március elején azt írta, hogy lakhatási támogatást nyújt a Duna Terasz Grande lakópark vevőinek.

Múlt héten azonban tovább bonyolódott az ügy, mikor kiderült, az OTP Bank nem folyósítja a hitelét a vevőknek

A vevők ugyan rendelkeznek egy, a DTG által kibocsátott nyilatkozattal, amelynek értelmében ha azt aláírják, akkor megkapják a társasház megalapításáról szóló értesítőt, majd hamarosan rákerül a nevük a tulajdoni lapra. Ugyanakkor 30 napos teljesítési határidővel kapnak egy fizetési felszólítást is az utolsó vételárrészlet befizetéséről.

Az OTP a 24.hu megkeresésére azt nyilatkozta: „amíg a fejlesztő és a kivitelező vitája miatt nincs birtokbavételi engedély a hitelek fedezetéül szolgáló ingatlanokra, a tisztázatlan jogi helyzet miatt a hitelező jelzálogjoga bizonytalan, és ezért, amíg ez nem tisztázódik, a bank jogos érdekét szem előtt tartva nem folyósítja a hiteleket”.

Rovatok