Index Vakbarát Hírportál

A NATO Magyarországon bővíti védelmi innovációs hálózatát

2024. március 18., hétfő 21:44

A Honvédelmi Minisztérium hétfőn közölte, hogy Magyarországon bővíti védelmi innovációs hálózatát a NATO.

A NATO védelmi innovációs szervezete, a NATO DIANA bejelentette, hogy sokszorosára bővíti magyarországi jelenlétét, ugyanis technológiai fejlesztést végző gyorsító- és tesztközpontokat kapcsol be a kutatás-fejlesztési hálózatába – írja az MTI.

A NATO DIANA célja, hogy a honvédelmi alapú innováció a legmodernebb technológiák fejlesztésén és átvételén, valamint védelmi eszközök gyártásán túlmenően olyan hozzáadott értékeket állítson elő, amelyek széles társadalmi körben is hasznosíthatók.

A katonai szövetség dinamikusan növekedő védelmi ipari innovációs hálózatához Magyarország egy akcelerátorral, vagyis gyorsítóközponttal és tesztközpontokkal csatlakozik, hogy egyaránt erősítse a hazai és a NATO-n belüli nemzetközi kutatás-fejlesztési együttműködést, továbbá az új technológiák hasznosítását. A kettős, honvédelmi és polgári felhasználás lehetősége hozzájárul a magyar ipar fejlődéséhez.

Az első magyarországi DIANA-gyorsítóközpont VIKI-Nokia néven kezdi meg működését, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a Nokia Solutions and Networks Kft. együttműködésének eredményeként.

Tovább erősíti Magyarország NATO-n belüli szerepvállalását hat magyarországi DIANA-tesztközpont akkreditációja.

A központokat a Pécsi Tudományegyetem, az Óbudai Egyetem, a BHE Bonn Hungary Electronics Kft., az Alverad Technology Focus Kft., az ITSec Area Kft., valamint a Nokia Bell Labs hozta létre.

A NATO innovációs hálózatának térképére 2023-ban már felkerült két magyarországi tesztközpont: a ZalaZONE Gépjármű Próbapálya és a ZalaZONE Kutatási és Technológiai Központ szintén akkreditált DIANA-tesztközpont.

Porkoláb Imre dandártábornok, védelmi innovációért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta a magyar jelenlét ilyen erősödése a DIANA-ban hozzájárul a tudástranszfer előmozdításához, valamint a hazai innovátorok pályázatainak sikerességéhez.

A dandártábornok kiemelte azt is a DIANA-gyorsítóközpontok világszínvonalú szolgáltatást kínálnak a részt vevő vállalatoknak, míg a tesztközpontok hálózata lehetővé teszi a fejlesztések kipróbálását a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt létesítményekben.

Ez az ökoszisztéma a DIANA-ban finanszírozással és képzéssel támogatott vállalatok rendelkezésére áll, szakértői tanácsadást nyújt számukra, valamint hozzáférést biztosít a start-upok megoldásainak speciális környezetben történő teszteléséhez, illetve lehetővé teszi a kapcsolatfelvételt a befektetőkkel és az ipar széles hálózatával.

A DIANA egyik erőssége a tehetségközpontok és innovációs vezetők egyedülálló transzatlanti hálózata, amely közös cél felé halad. A DIANA-hálózat partnereinek széles skálája és sokszínűsége felgyorsítja a védelem, a biztonság és a béke számára úttörő megoldások kifejlesztését és bevezetését

– mondta Deeph Chana, a DIANA ügyvezető igazgatója.

Rovatok