Index Vakbarát Hírportál

Vitézy Dávid máris nagy ígéretet tett, és üzent Karácsony Gergelynek is

2024. március 19., kedd 16:15

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt a Telexnek nyilatkozva elmondta, felmerült-e, hogy a Fidesz jelöltje legyen, és arról is beszélt, mit tenne a fővárosi vezetéssel, ha megválasztanák.

Vitézy Dávid kedden hivatalosan is bejelentette, hogy indul a főpolgármester-választáson, így ő lehet a Fidesz–KDNP által támogatott Szentkirályi Alexandra mellett a jelenlegi városvezető, Karácsony Gergely kihívója.

Karácsony Gergely elsőként reagált a hírre. A budapesti főpolgármester azt írta: „Főpolgármesterré választásom után szakmai feladatra kértem fel Vitézy Dávidot. Azt mondta, nem tudja vállalni, mert nem engedte meg neki Orbán Viktor, és ő nem szeretne olyan katona lenni, aki Észak-Koreából menekül Dél-Koreába, de hátulról lelövik az övéi.”

Vitézy Dávid a Telexnek adott nagyinterjúban a következőkről beszélt:

A teljes interjú a Telex oldalán olvasható el.

A szakértők szerint példátlan mezőnye lesz a 2024-es önkormányzati választásoknak

A budapesti választások eddigi történetében még soha nem fordult elő eddig, hogy egyszerre három, győzelemre valóban esélyes jelölt induljon el a főpolgármesteri székért.

Az új helyzetben rejlő lehetőségekről és konfliktusokról, illetve az aspiránsok egymáshoz fűződő viszonyairól Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója, illetve Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója beszélt az Indexnek.

Nézőpont Intézet kutatási adatai alapján Mráz Ágoston úgy véli, Vitézy mindkét nagy szavazói táborból ugyanannyi potenciális szavazatot vihet el. Ringbe szállása ugyanakkor Karácsony Gergely számára lehet kellemetlenebb, mivel a fideszes kihívóval szemben neki volt eddig nagyobb esélye a győzelemre.

Arról, hogy Vitézy Dávid a Fidesz budapesti választóknak nyújtott B terve lenne, Mráz azt mondta: ez Karácsony Gergely narratívája, ezzel igyekszik saját veszteségeit csökkenteni, de a kampány fogja majd eldönteni, hogy sikeresen tolja-e be Vitézyt a Fidesz alá. Tényként szögezte le ugyanakkor, hogy a baloldalon is mérhető mértékű támogatottsága van a közlekedési szakembernek.

A Publicus Intézet vezetője ezzel szemben már a háromosztatú felállással sem ért egyet. Pulai András szerint Vitézy Dávid bejelentkezésévela képlet úgy áll, hogy a baloldalnak egy jelöltje van, a Fidesznek pedig kettő. A Fidesz szerinte nem talált jó jelölteket. Ennek kapcsán Kubatov Gábor Indexnek adott interjúját idézte fel, ahol a pártigazgató arról beszélt, hogy a Fidesznek sok kiváló jelöltje van. Csakhogy aki nyolc jó jelöltről beszél, annak valójában egy sincs – húzta alá.

Vitézy hivatalos jelölésétől a Fidesz elnöksége elzárkózott, így esett végül a választás Szentkirályi Alexandrára, aki viszont a Publicus korábbi (még bejelentés előtti) mérései szerint a Fidesz részéről szóba jöhető jelöltek közül is a lista alján szerepelt, legrosszabban teljesített Karácsony Gergely ellenpár-relációjában.

AZÉRT ESHETETT A VÁLASZTÁS SZENTKIRÁLYIRA, MERT ISMERETEI SZERINT VAN NEM HIVATALOS KOORDINÁCIÓ VITÉZYÉKKEL,

és a budapesti közegben jelen lévő, de nem eléggé elkötelezett fideszes szavazók voksai csak a Fidesz volt közlekedési államtitkára révén gyűjthetők be, Szentkirályi ebben a vonatkozásban „beáldozható”.

Rovatok