Index Vakbarát Hírportál

Márki-Zay Péter: Szurkolok Magyar Péternek, de ezt a rendszert egyedül nem tudja megdönteni

2024. március 21., csütörtök 18:00

Az ellenzéki összefogás egykori miniszterelnök-jelöltje úgy látja, a legtöbb dologban ugyanazt mondja a most éppen pártalapításon dolgozó Magyar Péter, mint amit korábban ő. Márki-Zay Péter szerint leginkább abban különböznek Varga Judit volt férjével, hogy ki hogyan viszonyul a többi ellenzéki párthoz, valamint egy Orbán nélküli Fideszhez.

„Én nem kínáltam hellyel az európai parlamenti listánkon Magyar Pétert, ez egy félreértés volt a sajtó részéről, de valóban nagyon szurkolunk neki, hogy döntse meg a rendszert” – jelentette ki Márki-Zay Péter az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában.

Az ellenzéki összefogás korábbi miniszterelnök-jelöltje azt mondta, bár a médiában úgy jelent meg, hogy felajánlotta a Diákhitel Központ egykori vezetőjének, hogy legyen a Mindenki Magyarországa Néppárt európai listavezetője, ő azonban csupán annyit mondott, hogy nem zárná ki annak a lehetőségét, ha Magyar megkeresné őket azzal, hogy indulni szeretne, de eddig ilyen jelzés nem érkezett feléjük.

Márki-Zay Péter azt mondta, egy közös ismerősön keresztül ugyan üzent már Magyarnak, de válasz nem érkezett erre. Ettől függetlenül a pártjával bármilyen segítséget megadnak neki ahhoz, hogy ezt a rendszert lebontsa. Erre az ellenzéki összefogás korábbi miniszterelnök-jelöltje szerint Varga Judit volt férjének van a legnagyobb esélye, hiszen ő a Fidesz „legbelsőbb köreiből jön”.

„Ha valaki megnézi a március 15-i beszédét, akkor hallhatja, hogy amit mond, az szinte ugyanaz, mint amit két éve mi is mondtunk” – jelentette ki Márki-Zay. Szerinte a legnagyobb különbség abban van köztük, hogy amíg Magyar Péter teljesen elutasítja az ellenzékkel való együttműködést, addig ő nem hisz abban, hogy bárki önmagában képes lehet leváltani Orbán Viktort. 

Én nagyon szurkolok neki, de ezt a rendszert egyedül ő sem tudja megdönteni

– hangsúlyozta. 

Volt egy nagyon nagy donor, akinek a személyét nem ismerjük. A Fidesz az feltételezi, hogy ez csak Soros György lehet. Őszintén szólva engem nem lepne meg, ha kiderülne, hogy tényleg ő adta volna a pénzt.

– így kommentálta az ellenzéki összefogás korábbi miniszterelnök-jelöltje azokat a híreket, amelyek a Mandineren jelentek meg az Action for Democracy (A4D) nevű szervezettel kapcsolatban, amely külföldön gyűjtött adományokat Márki-Zay Péterék kampányára. A lap ugyanis arról írt, hogy bár a Korányi Dávid vezette A4D korábban azt állította, hogy az összegyűjtött pénz amerikai magyar civilek tömegeinek kis összegű támogatásaiból állt össze, valójában jelentős részük egyetlen adományozótól érkezett.

Hódmezővásárhely polgármestere azonban hangsúlyozta, ők mindenben törvényesen jártak el, valamint kijelentette, hogy amíg az ő mozgalma tételesen és átlátható módon elszámolt a kampányköltéseivel, addig a pártok erre sosem voltak hajlandók. 

A teljes interjú itt tekinthető meg:

Ha tetszett az adásunk, és még nem tették volna meg, akkor mindenképpen iratkozzanak fel az Index YouTube-csatornájára, hogy ne maradjanak le a további műsorainkról. Ha pedig inkább podcastként hallgatnák meg a Konkrétan Rónai Egonnal legújabb részét, ide kattintsanak:

(Borítókép: Márki-Zay Péter. Fotó:  Németh Kata / Index)

Rovatok