Index Vakbarát Hírportál

Telefonáltak a csepeli iskolaigazgatóknak, hogy találkozzanak a Fidesz polgármesterjelöltjével

2024. március 22., péntek 13:34

A tervezett találkozó Csepel alpolgármestere szerint egyfajta „választási eligazítás” lesz, a Fidesz polgármesterjelöltje az Indexnek ezt határozottan cáfolta. A XXI. kerületben egyre élesebb az ellentét a választáson induló két jobboldali tábor között.

Több csepeli iskolaigazgatót is telefonon kerestek és hívtak meg, hogy hétfőn délután 3 órára a csepeli Fidesz elnökéhez, Németh Szilárd országgyűlési képviselőhöz köthető Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Hollandi úti épületében találkozhassanak Dudás Zoltánnal, a Fidesz XXI. kerületi polgármester-jelöltjével. Ábel Attila alpolgármester több intézményvezetővel is beszélt, az ő ismeretei szerint egyfajta „választási eligazítás” lesz, melyen a jövőbeni együttműködés részleteiről lehet szó.

A meghívás tényéről Németh Szilárd sajtótitkárának is tudomása volt, a részleteket illetően azonban nem tudott felvilágosítást adni. Lapunk telefonon megkereste Dudás Zoltánt is, aki azt mondta, hogy Ábel sejtetése álhír, de azt kérdésünkre megerősítette, hogy találkozni fog a helyi oktatási intézmények vezetőivel. 

Aki a találkozóba többet gondol bele, az gonosz

– fogalmazott a politikus, megemlítve, hogy a meghívottakat korábbról ismeri, tehát nem bemutatkozásról lesz szó, nem kampányesemény, a részvétel pedig nem kötelező.

Azzal is egyetértett, hogy az iskolák falai között nincs helye a politikának, az igazgatókkal a kerületről szeretne beszélgetni. Azt mondta, az eseményen Németh Szilárd nem vesz részt.

A regnáló városvezetés és a csepeli Fidesz között 2019 óta rendkívül elmérgesedett a helyzet, ennek eredménye, hogy Borbély Lénárd polgármestert a pártból kizárták, így civil jelöltként indul nyáron a polgármester-választáson. A helyi erős ember, Németh Szilárd a Fidesz hivatalos jelöltjét, Dudás Zoltánt támogatja. A jobboldal két jelöltje mellett Dukán András Ferenc indul még esélyesként a Momentum politikusaként az ellenzéki pártok támogatásával.

Tavaly júliusban Borbély Lénárd polgármester közösségi oldalán érzékeltette, hogy a Fidesz alelnöke rajta tartja szemét a csepeli iskolák mindennapjait meghatározó történéseken. Akkor két iskolaigazgatót mentettek fel, akik nem akartak bejelentkezni a rezsibiztosnál a pályázatuk előtt. A kinevezésük lejárt, az új pályázatukat pedig elutasították. Borbély Lénárd szerint esetükben a politikai ítéletet Németh Szilárd hozta meg. Ezt Dudás Zoltán polgármesterjelölt visszautasította.

Az Indexnek a meghívott igazgatók a tankerületi engedély hiányára hivatkozva nem kívántak nyilatkozni, ezért Tóth Jánosnak, a Dél-Pesti Tankerületi Központ vezetőjének küldtük el kérdéseinket egyebek mellett arról érdeklődve, hogy a júniusi választásokon induló politikai szereplők kaphatnak-e szerepet és felületet az iskolák működési rendjében, de arra is kíváncsiak voltunk, mit tanácsol a részvételt illetően a kerületi iskolaigazgatóknak. Ha válaszolnak, cikkünket bővítjük.

(Borítókép: Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia évnyitó ünnepségén, 2021. szeptember 3-án. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Rovatok