Index Vakbarát Hírportál

Figyelmeztetést adtak ki az ország felére, markáns hidegfront érkezik

2024. március 23., szombat 13:07

A HungaroMet több vármegyére is figyelmeztetést adott ki széllökés és zivatar miatt. A Dunántúlon és a Duna vonalában nagyobb területen kísérhetik átmeneti viharos széllökések az északnyugatira forduló szelet.

Szombat délután északnyugat felől markáns hidegfront érkezik, amely fokozatosan délkelet, kelet felé halad – írja a HungaroMet.

A fronthoz kapcsolódóan az északnyugatira forduló szelet főként a Dunántúlon és a Duna vonalában, majd a késő esti, éjféli órákban a Bodrogköz környezetében is nagyobb területen kísérhetik átmeneti viharos széllökések.

Ezek általában 70-85 kilométer per órásak, de elsősorban az Észak-Dunántúlon, valamint a Balaton környezetében lokálisan

85 kilométer per órát meghaladó átmeneti szélroham sem kizárt.

A légmozgás a nagy sebességgel mozgó hidegfront mögött késő estétől a legtöbb helyen várhatóan gyorsan veszít erejéből. A front mentén szintén a késő délutáni, esti órákban a záporok mellett zivatarok is előfordulhatnak, erre az ország északnyugati felén van számottevő esély.

 A HungaroMet elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar miatt az alábbi vármegyékre:

Széllökések miatt pedig az alábbi vármegyékben van érvényben figyelmeztetés:

Vasárnap a déli óráktól nagyobb eséllyel a Dunántúl északnyugati felén, valamint a Nyírségben, illetve Borsodban fordulhat elő dörgés, villámlás. A záporokat, zivatarokat átmeneti viharos széllökések, valamint jégdara is kísérheti.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok