Index Vakbarát Hírportál

Szabadon kószáló disznók terrorizálják a lakosságot Hajdú-Biharban

2024. március 25., hétfő 14:16

A Hajdú-Bihar vármegyei Debrecen-Bánkon egy gazda a szabad állattartásban hisz, így a disznókat, kutyákat, kecskéket és egyéb jószágokat kerítés nélkül tartja. Az állatok megrongálják a a szomszédok veteményesét, épületeit és kerítéseit, a túrázókat pedig megijesztik. A helyiek félnek, ezért összefogtak a gazda ellen.

Kerítés nélkül, szabadon tartja a jószágait egy gazda Debrecen-Bánkon, ugyanis a szabad állattartás híve. A szabadon garázdálkodó kutyák, disznók, kecskék és egyéb jószágok már több mint egy éve élnek így, a helyeik pedig félnek tőlük, ugyanúgy, ahogy az arra járó túrázók is. 

Ez borzasztó, amit csinál itt, mióta ideköltözött. Hát olyan hangos a disznó hangja, hogy nem is emberi. Meg hogy a kutyák járnak, a gyerekek nem mernek közlekedni, én is, ha megyek a buszhoz, bottal kell járni. Ha az ember szól neki, nem tetszik neki

– mondta Kiss Józsefné helyi lakos az RTL Híradójának.

Az egyik disznóra több száz méterrel a saját „otthonától” találtak rá pár napja, akkor elszökött, hogy nyugodt körülmények között tudja világra hozni utódait. Erre egy elhagyott, romos melléképületet talált alkalmasnak. De a szomszéd telekben is milliós károkat okoztak már a napokban az állatok.

Megrongálták a melléképületeket, gyakorlatilag megsemmisítették a kerítést, az összes termést, mindent megettek, feltúrták a veteményest

– nyilatkozta Bajnok Zsolt a Debreceni Közterület Felügyelettől. Emellett az állatok a testi erejükkel tönkretették a melléképület berendezési tárgyait is. A helyiek ezt megelégelték, összefogtak, és az állatok tulajdonosa ellen már két eljárás is indult.

Az állatvédelmi törvény megsértése miatt közvetlenül is intézkedtünk, de a lakókörnyezet is aláírást gyűjtött, és most már Debrecen város jegyzője is intézkedést foganatosított az ügyben, tehát elindult egy folyamat

– tette hozzá Bajnok. 

A gazda megígérte, hogy kerítéssel veszi majd körbe a telkét, de ha mégsem teszi, akkor pénzbírsággal sújtják. Viszont ha a vizsgálatok megállapítják, akkor állatkínzás is a vádak között lehet, ez pedig akár börtönt is jelenthet a szabadelvű állattartónak.

Rovatok