Index Vakbarát Hírportál

Kitüntetést kaptak a meteorológiában dolgozó szakemberek

2024. március 26., kedd 15:11

Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából.

A rendezvényen a magyar és a nemzetközi meteorológia területén kimagasló tudományos, kutatási és szakmai eredményeket elért meteorológusoknak járó Schenzl Guidó-díjakat osztottak ki.

Miniszterki kitüntetést vehetett át Kovacs Győző Gyula és Putsay Mária, Pro Meteorológia Emlékplakettet kapott Fövényi Attila, Gál Tamás Mátyás, Kullmann László és Soósné Dezső Zsuzsanna. Miniszteri elismerő oklevelet kapott Diószeghy Márta, Gyarmatiné Mészáros Erzsébet Zsuzsanna, Erdődiné Molnár Zsófia, Jenki Szilvia és Makó Zoltán, a társadalmi észlelők közül pedig Csáki Csaba, Kozma István, Tóth Lászlóné, Kovács lstvánné és Gyurgyovics István kapott elismerést.

Az Innováció a meteorológiáért díjat Kelemen Tibor, az Év MET-ÉSZ Észlelője-2024 díjat Póth Ariel kapta.

Az államtitkár úgy véli, a díjazottak tevékenysége átfogja a meteorológiai munka szinte teljes spektrumát a klímakutatástól és a magyarországi meteorológusképzéstől a műholdakkal kapcsolatos munkán, az informatikai modellezésen, valamint a repülés- és katonai meteorológián át a tavi viharjelzésig.

Az államtitkár beszédéből kiderült, hogy

Szanka Gábor Gyula, a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy a szervezet immár gazdasági társulásként dolgozik a klímaváltozás követésén, annak hatásainak kezelésén a klíma és a környezetvédelmi szakterületekkel együttműködve kapta.

Rovatok