Index Vakbarát Hírportál

Vitázni sem lehet a parlamentben az életvégi döntésekről

2024. március 27., szerda 17:10

Karsai Dániel alkotmányjogászt a napokban érintettként hallgatták meg az igazságügyi bizottság ülésén. Jelenlétében a kormánypárti képviselők egyetlen szó nélkül szavazták le Szabó Tímea a Párbeszéd társelnökének törvénymódosító javaslatát, miszerint ne legyen büntethető, ha valaki segítséget nyújt egy gyógyíthatatlan beteg életének befejezéséhez.

Mint ismert, Karsai Dániel gyógyíthatatlan ALS-betegként azért küzd, hogy ne kelljen  eltűrnie egy emberhez teljesen méltatlan helyzetet, és maga dönthessen arról, hogy él-e az eutanázia lehetőségével, avagy sem.

Kedden személyesen szólalt fel az igazságügyi bizottság ülésén, ahol először alkotmányjogászként véleményezte Szabó Tímea törvénymódosító javaslatát, mely szerint ne legyen büntethető az, ha egy gyógyíthatatlan beteg életének befejezéséhez valaki segítséget nyújt – írja az RTL.

Karsai Dániel leszögezte, hogy az emberi méltóság sérthetetlen alapjog, valamint hozzátette, hogy nem sérülne az alaptörvény, ha egy gyógyíthatatlan betegnek volna lehetősége méltósággal dönteni az élete végéről.

Tegnap este sem voltam benne biztos, hogy ma el tudok ide jönni. (...) Ahogyan önökkel most beszélek, mindkét combom nagyon komolyan görcsöl, fáj

– mondta.

Szabó Tímea megjegyezte, hogy a magyar emberek 70 százaléka támogatja valamilyen formában az eutanáziát. Elmondta továbbá, hogy diszkriminatív az, hogy most csak a passzív eutanáziára (a gyógykezelés megtagadására) van lehetőség a jelenlegi szabályok szerint.

Az igazságügyi bizottság kormánypárti képviselői nem szólaltak fel az ülések, majd megszavazták azt, hogy a parlamentben vitázni se lehessen az életvégi döntésekről.

Karsai Dániel ugyanakkor nem lepődött meg ezen, de megjegyezte: szomorú, hogy még a kommunikációban sem partnerek, és nem érti, mitől félnek.

Vejkey Imre a bizottság KDNP-s elnöke elmondta, hogy „úgy gondolja, amit az Úr adott nekünk, abba nincs jogosultságunk beleavatkozni”, valamint hozzátette, hogy azért nem szólaltak meg a kormánypárti képviselők, mert korábban az életvégi döntések már kifejtették az álláspontjukat.

Szabó Tímea szerint ugyanakkor ez nem lehet hitéleti kérdés.

Az a kérdés, hogy mi akarjuk-e, hogy ő az utolsó leheletéig szenvedjen vagy nem, és erre a válasz egyértelműen az, hogy nem

– jegyezte meg.

Rovatok