Index Vakbarát Hírportál

Bárándy Gergely: Egy ilyen ügy bárhol máshol egy kormány végét jelentené

2024. március 28., csütörtök 13:59

Milyen politikai és jogi következményei lehetnek a Magyar Péter által nyilvánosságra hozott hangfelvételnek? És Varga Judit állításainak, miszerint a volt férje éveken át bántalmazta őt? Mit csinál mindeközben az ellenzék? Ezekről kérdeztük Bárándy Gergely ügyvédet, egykori szocialista országgyűlési képviselőt az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában.

„Mondhatjuk sértett embernek Magyar Pétert, vagy mondhatjuk nemzeti hősnek, esetleg árulónak. Őszintén szólva nekem mint választópolgárnak ez teljesen mindegy. Az a hangfelvétel viszont, amit elénk tárt, az a javát szolgálja a magyar társadalomnak” – jelentette ki Bárándy Gergely ügyvéd, volt MSZP-s országgyűlési képviselő az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában. 

Bárándy úgy látja, hogy a Diákhitel Központ egykori vezetője és a volt igazságügyi miniszter házasságában történtek nem tartoznak a nyilvánosságra, abban igazságot tenni nem tud, mert nem volt ott, de nem is akar. A kijelentésekért viszont, amelyek a Magyar Péter által nyilvánosságra hozott hangfelvételen elhangoznak Varga Judit szájából, felelősséggel tartozik Bárándy Gergely szerint. 

A volt szocialista országgyűlési képviselő hangsúlyozta, őt büntetőjogászként sem érdekli, hogy most indul-e Rogán Antallal vagy valamelyik munkatársával szemben valamilyen eljárás az ügyben, vagy hogy az ügyészségen belül felelősségre vonják-e azt az ügyészt, aki próbálta, ha tényleg volt ilyen egyáltalán, kivenni a nyomozati iratokból azt, ami esetleg terhelő a kormánypártokra nézve. Szerinte ugyanis

itt nem büntetőjogi kategóriáról van szó, hanem egy olyan politikai botrányról, ami bárhol máshol egy kormány végét jelentené. 

Az egykori MSZP-s politikus arról is beszélt, szerinte az ellenzéki pártoknak a jelenlegi helyzetben semmilyen szerep nem jut, és nincsenek is valódi üzeneteik az elmúlt hónapokban kirobbant botrányok kapcsán, ami jól mutatja, hogy milyen állapotban vannak. 

A teljes interjú itt tekinthető meg:

Ha tetszett az adásunk, és még nem tették volna meg, akkor mindenképpen iratkozzanak fel az Index YouTube-csatornájára, hogy ne maradjanak le a további műsorainkról. Ha pedig inkább podcastként hallgatnák meg a Konkrétan Rónai Egonnal legújabb részét, ide kattintsanak:

(Borítókép: Rónai Egon és Bárándy Gergely a Konkrétan adásában 2024. március 28-án. Fotó: Daragó Napsugár / Index)

Rovatok