Index Vakbarát Hírportál

Halálos tűz ütött ki egy idősek otthonában Szabolcs vármegyében

2024. március 28., csütörtök 11:52

Egy ember meghalt és mintegy 25 bentlakó füstmérgezést kapott az ököritófülpösi idősek otthonában. A tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre eloltani a tüzet, amelyet valószínűleg ágyban dohányzás okozott.

Csütörtökön kora reggel tűz ütött ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Ököritófülpösön, a Kossuth Lajos utcában lévő idősek otthonában.

Öt járművel tizenkilenc tűzoltó vonult a helyszínre, ahol az egyszintes épületben huszonöt lakó és két ápoló tartózkodott. Az épületet egy ember kivételével mindenki elhagyta, négy idős lakót a tűzoltók mentettek ki.

Egy mozgáskorlátozott férfi holttestét az egyik szobában, az ágyon találták meg. Az ágy és a mellette lévő kerekesszék égett összesen két négyzetméteren.

A tüzet egy ott dolgozó kezdte oltani egy porral oltó tűzoltó készülékkel az ablakon keresztül, a még izzó részeket a tűzoltók hűtötték vissza. A tűz következtében összesen huszonhatan szenvedtek füstmérgezést. A tűzoltók hőkamerával átvizsgálták, majd átszellőztették az épületet – közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A tüzet feltehetően ágyban dohányzás okozta, azonban a pontos keletkezési körülmények feltárása érdekében tűzvizsgálat indul.

Egy nap eltéréssel, száztizennégy éve ugyanezen a településen volt Magyarország legnagyobb tűzvésze. 1910. március 27-én gyulladt rá egy csűr a húsvéti bálozókra. Háromszáztizenkét ember vesztette életét a szerencsétlenségben, és kilencvenkilencen sérültek meg.

Rovatok