Index Vakbarát Hírportál

Lecsapott a légúti kór, egy óvodából tömeges megbetegedést jelentettek

2024. március 28., csütörtök 13:04

Idén a 12. hétben emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma – tájékoztatott erről a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. A kórházi ápolást igénylő 156, felső légúti tünetekkel küzdő beteg 44,2 százaléka (69 fő) 2 éves vagy annál fiatalabb volt. Egy Tolna vármegyei óvodában a gyermekeknél lázzal, torokfájással és köhögéssel járó megbetegedések jelentkeztek. A betegektől származó légúti minták feldolgozása folyamatban van.

Az idei év 12. hetében 231 200-an fordultak felső légúti panaszokkal orvoshoz, ez derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ heti járványadataiból – számolt be erről az Economx. Egy héttel korábban 223 ezren fordultak orvoshoz a panaszaikkal. Március 18–24. között 23 300 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 207 900 fő akut légúti fertőzés tüneteivel.

Az elmúlt héten három területen (Békés, Fejér, Heves) nőtt, 15 közigazgatási területen csökkent és két területen (Hajdú-Bihar, Nógrád) nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez képest, közölte a hatóság. A 100 ezer lakosra jutó, orvoshoz forduló betegek száma: Somogy (380); Győr-Moson-Sopron (380); és Szabolcs-Szatmár-Bereg (367) vármegyében volt a legmagasabb.

Heves (101), Bács-Kiskun (143) és Veszprém (146) vármegyében a legalacsonyabb. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket Budapesten és nyolc vármegye (Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, és Veszprém) területén diagnosztizáltak.

Az influenzapozitivitási arány 9,3 százalék, az RSV-pozitivitási arány 9,3 százalék a Covid–19-pozitivitási arány 0,6 százalék volt.

A gazdasági portál kiemelte: a 12. héten egy Tolna vármegyei óvodából jelentettek tömeges megbetegedést. A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a tizenkettedik héten 156 fő került kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 17 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban.

Rovatok