Index Vakbarát Hírportál

Varga Judit eltűnt a listáról, amit Orbán Viktor felesége vezet

2024. március 28., csütörtök 16:08

Idén is elkészítette a legbefolyásosabb magyar nőkről szóló listáját a Forbes. A kegyelmi ügy és annak következményei ezt sem hagyta érintetlenül.

A lista közélet kategóriájáról úgy fogalmazott a lap, hogy „miközben ketten is egy tollvonással kiestek erről a listáról, addig a NER keretrendszerében továbbra is a legerősebb szabálynak bizonyult az Orbán Viktortól való távolság”.

A két „kieső” Novák Katalin volt köztársasági elnök, valamint Varga Judit, aki korábban igazságügyi miniszter és országgyűlési képviselő volt, valamint a Fidesz–KDNP leendő európai parlamenti listavezetője. Mindketten a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd az ezt követő felháborodás után mondtak le.

A listára olyanok is felkerültek, mint például Pottyondy Edina, akinek a lap szerint a humoron túlmutató közéleti jelentősége van, videóival átlagosan félmilliós nézőszámot ér el, miközben szervezője volt a Hősök terén tartott tömegtüntetésnek.

Az öt legbefolyásosabb nő a magyar közéletben a lista szerint:

  1. Lévai Anikó – Orbán Viktor miniszterelnök felesége, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke.
  2. Schmidt Mária – cégtulajdonos, a Terror Háza főigazgatója, a 20. és 21. Század Intézet főigazgatója, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány vezetője.
  3. Kaminski Fanny – Orbán Viktor sajtótanácsadója, közösségi médiaoldalainak kezelője, Habony Árpád volt felesége.
  4. Pottyondy Edina – közéleti influenszer, youtuber, stand-up humorista, expolitikus.
  5. Dúró Dóra – az Országgyűlés alelnöke, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese és frakcióvezető-helyettese.

Üzlet, kultúra, média

A Forbesnál az üzleti lista elején Hegedüs Éva (elnök-vezérigazgató – Gránit Bank; a Magyar Bankszövetség elnökségi tagja), Balogh Gabriella (igazgatósági tag – OTP; igazgatósági tag – Richter Gedeon Nyrt.; társtulajdonos – Net Média Zrt., Step Consulting Kft., Goodstep Consulting Kft.; társtulajdonos – Brain Bar), valamint Walter Katalin (vezérigazgató – Budapesti Közlekedési Központ) áll.

Az üzlet-nemzetközi lista első három helyezettje: Orbán Anita (globális kormányzati kapcsolatokért felelős igazgató – Vodafone), Szabó Melinda (vezérigazgató – cseh és szlovák Telekom), valamint Wortmann Gabriella (nemzetközi tervezésért, működésért és ellátási láncokért felelős alelnök – New Balance) áll.

A kultúra első helyén Karikó Katalin (magyar biokémikus, Nobel-díjas kutató) szerepel, a második Kolosi Beáta (a Líra Könyv Zrt. vezérigazgatója), a harmadik Ráskó Eszter (humorista, stand-upos, rádiós, cégvezető, pszichológus, szexuálpszichológus).

A média legbefolyásosabb női szereplője Vidus Gabriella (vezérigazgató – RTL Magyarország), Lenkei Mirtill (Nemzeti Kommunikációs Hivatal) és Kálmán Erika (vezérigazgató – Mediaworks Hungary Zrt.).

Rovatok