Index Vakbarát Hírportál

Robbanás történt egy társasházban Budapesten, egy ember meghalt

2024. március 29., péntek 08:44

Nagypénteken, hajnali negyed ötkor érkezett jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy egy négyszintes társasházban robbanás történt Budapest tizenegyedik kerületében. Hat járművel húsz tűzoltó vonult a helyszínre – közölte a katasztrófavédelem.

A robbanás a Kruspér utcai társasház egyik harmadik emeleti, húsz négyzetméteres lakásában történt, és kidöntött egy falat. A tűz átterjedt a szomszédos lakásra is.

Mindkét lakás teljes terjedelmében égett.

A tűzoltók az egyik lakásban a romok átkutatása közben egy mozgásában korlátozott idős nő holttestét találták meg. A tűzben két másik ember is megsérült, őket a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállították.

Az oltás idejére ötven embernek kellett elhagynia a társasházat, számukra a katasztrófavédelem a Budapesti Közlekedési Központtól melegedőbuszt kért a helyszínre. Az épületet az áramszolgáltató, a két lakást a gázszolgáltató leválasztotta a hálózatról.

A társasházat statikus fogja megvizsgálni, hogy lakható maradt-e. A tűz keletkezési körülményeinek kivizsgálása érdekében tűzvizsgálat indult.

A polgármester is a helyszínre sietett

Újbuda polgármestere, László Imre közösségi oldalán további részleteket osztott meg a tragédiáról.

Mint írta, a robbanás a Kruspér utca 6-8. számú társasházban egyik harmadik emeleti lakásában történt hajnali negyed ötkor.

A polgármester az esetről a kerület rendőr főkapitányával egyeztetett, majd a helyszínre sietett.

Az oltás idejére ötven embernek kellett elhagynia a társasházat, számukra a Budapesti Közlekedési Központ melegedőbuszt biztosított, kaptak ivóvizet és élelmiszert. A helyszínen beszéltem az érintettekkel és biztosítottam őket, hogy minden szükséges dologban számíthatnak az önkormányzat segítségére. Jelenleg az a feladatunk, hogy elhelyezzük azokat, akik egyelőre nem költözhetnek vissza a lakásaikba, és más módon nem tudják megoldani a lakhatást

– olvasható László Imre posztjában, melyben felvételeket is közzétett a robbanás helyszínéről.

Kávéfőzés okozhatta a robbanást

A Blikk információi szerint az elhunyt idős asszonyt az önkormányzat látta el étellel és itallal és állítólag évtizedek óta le sem jött az emeletről.

Állítólag kávét főzött a lakásban hajnalban az idős férfi, amikor a gázszivárgás miatt valami berobbant. A szomszédban élő, közel 100 éves asszonyra pedig rádőlt a fal. Sajnos a hallása nagyon rossz volt, így esélye sem volt, hogy valahogy megmenekülhessen

– fogalmazott egy ott lakó a lapnak.

Egy másik, a házban lakó férfi szerint pedig a kávét főző férfira még a ruha is ráégett, úgy szaladt ki a házból.

Visszatérhettek a lakók

Csaknem mindenki visszatérhetett a péntek hajnalban tűz miatt kiürített lágymányosi társasházba – közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője délben az MTI-vel. Az OKF korábbi tájékoztatása szerint a XI. kerületi Kruspér utcában – a romok átkutatása közben – egy mozgásában korlátozott nő holttestére bukkantak a tűzoltók.

Mukics Dániel a statikus megállapításaira hivatkozva azt írta, hogy a társasház továbbra is lakható. Így majdnem mindenki visszatért az épületbe – tette hozzá. A tűzzel érintett két lakás lakhatatlanná vált, továbbá a második emeleten, a közvetlenül a tűzzel érintett szobák alatti lakás is tűzkárokat szenvedett, így az ott lakók rokonokhoz távoztak a lakásból – jelezte az OKF szóvivője.

Kaszap Réka, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs szervezője közölte, hogy a helyszínre több egységet riasztottak.

Egy idős nő a helyszínen életét vesztette, egy középkorú férfit súlyos-életveszélyes, egy középkorú nőt súlyos, egy 30 év körüli férfit könnyebb sérülésekkel szállítottak a kórházba

– írta.

Rovatok