Index Vakbarát Hírportál

Erdő Péter: Ha Jézus feltámadt a halálból, mi is feltámadhatunk

2024. március 30., szombat 21:21

Krisztus feltámadása a mi örök üdvösségünk ígérete és első bizonyossága. Ha ő, aki valóságos ember volt, feltámadt a halálból, akkor mi is feltámadhatunk – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek húsvét vigíliáján Budapesten, a Szent István-bazilikában.

Erdő Péter a zsúfolásig telt székesegyházban arról beszélt: húsvét hajnalán nem a Feltámadottba vetett hit indította az asszonyokat, hogy Jézus sírjához menjenek, hanem a halott Krisztus iránti mérhetetlen szeretet.

Erre a hűséges szeretetre válaszol elemi erővel a feltámadás nagyszerű eseménye, mert az asszonyok nem a halott Krisztust találják a sírban, hanem az angyalt, aki azért jött, hogy az örök életet hirdesse. Krisztus örök életét és a mi örök életünket – mondta a bíboros.

Ne féljetek

– mondja az angyal az asszonyoknak, hiszen nincs mitől félni. A szeretet hozta őket Krisztus sírjához, a szeretet pedig erősebb, mint a halál. A szeretetben nincs félelem – tette hozzá.

Ezért az „üres sír” ünnepe az öröm, a bátorság és a szeretet ünnepe – hangoztatta Erdő Péter.

A bíboros úgy fogalmazott: „Krisztus iránti szeretetünk minket is arra kötelez, hogy minden látszólagos kudarc, a hívőközösség minden szenvedése, megpróbáltatása ellenére (...) tartsunk ki a Krisztus iránti szeretetben és egymás testvéri szeretetében”.

Akkor is, ha úgy tűnik, hogy „fogyatkozóban vagyunk, hogy az emberek körében csökken a hit, hogy a keresztényeket kudarcok és üldöztetések érik szerte a világon” – mondta.

Az ünnepi liturgia keretében Erdő Péter felnőtteket keresztelt meg, és részesített a bérmálás szentségében, a jelen lévő hívek pedig megújították keresztségi fogadalmukat.

A szertartás végén a hívek a bíboros vezetésével körmenetet tartottak a bazilika körül.

Nagyszombaton az esti vigília szertartásával kezdődik a legnagyobb keresztény ünnep, a húsvét. Az ünnep azt hirdeti, hogy Jézus feltámadt a halálból, és ezzel minden embert megváltott bűneitől, és mindenkit meghív az örök életre.

Rovatok