Index Vakbarát Hírportál

Sivatagi por érkezik Magyarországra – figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

2024. március 30., szombat 12:30

Az erőteljes délies áramlás a meleg mellett sivatagi port is szállított Magyarország térsége fölé, így az ország egyes részein a magas szintű felhőzet a por hatására jobban szűrheti a napsütést, kisebb körzetekben a vastagabb felhőzet akár teljesen el is takarhatja a napot. Emellett a hőmérséklet alakulására is hatással lehet, így az előrejelzéseket az átlagosnál nagyobb bizonytalansággal érdemes kezelni.

Sivatagi por nehezíti az előrejelzést: az erőteljes délies áramlás a meleg mellett sivatagi port is szállított Magyarország térsége fölé – írja Facebook-oldalán a HungaroMet.

„Az ország egyes részein a magas szintű felhőzet a por hatására így jobban szűrheti a napsütést (mint ahogy az előrejelző modellek várták/várják), kisebb körzetekben a vastagabb felhőzet akár teljesen el is takarhatja a napot.”

A hétvége folytatásában újabb adag por érkezhet, ezúttal már nagyobb mennyiségben, emiatt az előrejelzést (elsősorban a felhőzet-napsütés viszonylatában, másodsorban a hőmérsékletekben) az átlagosnál nagyobb bizonytalansággal érdemes kezelni

– közölte a meteorológiai szolgálat.

A bejegyzéshez fotókat is mellékeltek: a pordetektálásra alkalmas műholdképen rózsaszín árnyalattal vehetjük észre a port, a második képen pedig az látható, hogy az előrejelzés szerint hazánk fölé kisebb koncentrációban érkezett, mint a mediterrán térségbe (pl. Korzika, Szardínia környéke), ennek ellenére Magyarországon is erősen befolyásolni tudja az időjárást.

Rovatok