Index Vakbarát Hírportál

Megvan az idei első nyári nap

2024. március 30., szombat 14:41

Késő délelőtt a Dél-Alföldön egy-egy meteorológiai mérőállomáson már elérte a hőmérséklet a 25 Celsius-fokot, így idén március 30-án lett meg először a nyári nap – írta a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán.

Hozzátették: nyári napnak azt nevezik, amikor a hőmérséklet csúcsértéke meghaladja a 25 Celsius-fokot.

Jelezték: van esély arra is, hogy megdől a március 30-ára vonatkozó melegrekord. A Hajdú-Bihar vármegyei Szerepen 1911-ben ezen a napon 26,9 fokot regisztráltak.

Mint megírtuk, szombaton az évszakhoz képest melegebb idő miatt melegfronti jellegű tünetek jelentkezhetnek. Migrén, fejfájás, vérnyomás-ingadozás, keringési és szívpanaszok, légzőszervi problémák, szédülés, rosszullét egyaránt előfordulhat, felerősödhetnek a gyulladásos jellegű panaszok is.

Zivatart hoz a húsvéti nyuszi

Húsvétvasárnap elsősorban fátyolfelhők szűrhetik a napfényt, majd délután a Dunántúlon megvastagszik a felhőzet, és ezeken a tájakon helyenként futó zápor, néhol zivatar is kialakulhat. Élénk, a Dunántúlon többfelé erős lesz a délies szél. Reggelre 6 és 14 fok közé hűl a levegő, majd délután 21 és 27 fok közötti csúcsértékeket mérhetünk.

Húsvéthétfőn már vastagabb felhők érkeznek az ország fölé. Egy közeledő hidegfront miatt a délután második felében a Dunántúlon, este pedig már a középső tájakon is kialakulhat eső, zápor, helyenként zivatar. Élénk, erős, néhol viharos lesz a délies szél, mely az esti órákban nyugat felől egyre nagyobb területen délnyugatira, majd nyugatira fordul. Délután 22–28 fokot mutathatnak a hőmérők.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok