Index Vakbarát Hírportál

Mindent elöntött a víz Balatonfüreden, a helyiek sem láttak még ilyet

2024. március 31., vasárnap 19:33

Pénteken kiöntött a Balaton az északi parton, és elárasztotta az üzleteket. A helyiek azt mondták, hogy ilyet korábban még nem tapasztaltak.

Amint arról az Indexen is beszámoltunk, először viharos szél tombolt Balatonfüreden, majd a tó vize is kiöntött, és elárasztotta az üzleteket pénteken. A helyiek homokzsákokkal és szivattyúkkal védekeztek.

Az ATV Híradó riportja szerint Balatonkenesén is kiöntött a Balaton, és a mérések szerint 67 centi volt a billenés miatt a különbség a víz szintjében. A partközeli épületeket a tűzoltók segítségével próbálták menteni. Néhány üzletben a padló és a bútorok is tönkrementek.

Kilépett a medréből a Balaton Balatonkenesén és Balatonfüreden. Az utóbbi esetnél a helyi önkormányzati tűzoltók avatkoztak be. Szivattyúval, illetve homokzsákkal védekeztek az ellen, hogy a partközeli üzletekbe behatoljon a víz

– nyilatkozta Csondor Henrietta, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a stábnak. 

Az ATV beszámolója szerint hatalmas tócsák és kihordott nádtörmelékek jelzik, hogy rengeteg víz öntötte el a területet. A balatonfürediek is azt mondták, hogy ilyen mennyiségű víz még nem volt az északi parton.

Nem láttam még ilyet. Szerintem kevesen lehetnek, akik észlelhettek ilyen érdekes és különleges jelenséget

– mondta Takács Miklós, a Balatonfüredi Helytörténeti Egyesület elnöke.

Rovatok