Index Vakbarát Hírportál

Súlyos baleset a komáromi akkugyárban, több embert kórházba vittek

2024. április 1., hétfő 14:31

A GranTV tudósítása szerint húsvétvasárnap este több sérültet kórházba vittek a komáromi SK Batteries akkumulátorgyárból, miután hidrogén-cianid kerülhetett a levegőbe. Az LMP azt közölte: a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint nem mértek határérték feletti veszélyes anyagot a mobil laborral.

Az LMP lapunknak küldött közleményében azt írta, „egyre gyakoribbak az akkumulátorgyártó és feldolgozó üzemek körül az ilyen esetek”. A vasárnap este történt baleset apropóján a párt megismételte álláspontját, miszerint „elhibázott az a kormányzati törekvés, hogy Magyarországon még több, veszélyes anyagokkal dolgozó gyár épüljön”.

Az LMP írásbeli kérdéssel fordul a kormányhoz az iránt érdeklődve, „mi is történt valójában”, és feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, hogy kiderüljön, kinek a mulasztása miatt történt a legutóbbi baleset az akkugyárban.

A komáromi katasztrófavédelem oldalán megjelent közlemény – melyre az LMP is hivatkozik – azt írta, hogy az üzemben szúrós szaga volt érezhető, és több dolgozó fejfájásra panaszkodott. 

A katasztrófavédelmi mobil labor méréseket végzett az üzem területén, melyek eredményei egyértelműen megerősítették: határérték feletti veszélyes anyag nem volt kimutatható. Tűzoltói beavatkozásra és lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Kreitler-Sas Máté, az LMP Országos Elnökségének tagja hétfő délután sajtótájékoztatót tartott a komáromi akkumulátorgyárnál. Ebben elmondta, hogy az LMP-hez vasárnap éjjel érkeztek bejelentések a balesetről, amelyről a katasztrófavédelem hétfőn adott ki közleményt.

Az ellenzéki politikus megerősítette, hogy az LMP feljelentést tesz az ügyben, és a végére fog járni, hogyan kerülhetett mérgező anyag a levegőbe az akkugyárban.

Mi az a hidrogén-cianid?

A hidrogén-cianid színtelen, könnyen párolgó folyadék, melynek szúrós, kesernyés szaga van. A gyenge savnak minősülő folyadékból párolgó gőz rendkívül mérgező. A hidrogén-cianid emellett gyúlékony, oxigénnel keveredve pedig robbanásveszélyes.

Erdő- és bozóttüzek melléktermékeként keletkezik. A légkör egyik legfontosabb természetes eredetű szerves nitrogén tartalmú formájaként azonosították.

Nyomozás indult a sárbogárdi akkumulátorgyárban is

Az LMP frakcióvezetője, Keresztes László Lóránt korábban a sárbogárdi akkumulátorgyár hulladék-tárolásának szabályosságáról érdeklődött Polt Péter legfőbb ügyésznél, aki válaszként nyomozást rendelt el az ügyben.

A válaszlevélből kiderül az is, hogy a büntetőeljárás felderítési szakban folyamatban van. A kielégítő tájékoztatás érdekében a legfőbb ügyész a képviselő kérdését továbbította a hatósághoz.

Ahogy azt korábban megírtuk, a kormányhivatal visszavonta a sárbogárdi akkumulátorlerakó január végén kiadott engedélyét az akkumulátorkereskedelemre. A város fideszes polgármestere bejelentette, hogy azonnali hatállyal bezáratták a telephelyet.

Rovatok