Index Vakbarát Hírportál

Megvan az idei első hőségnap is, több mint 30 fokot mértek Kelebián

2024. április 1., hétfő 18:14

Kelebián 30,2 fok volt hétfőn kora délután, ez pedig azt jelenti, hogy idén április 1-jén volt az első hőségnap Magyarországon – közölte a HungaroMet Zrt a Facebook-oldalán.

Mint írták, az előzetes adatok alapján jócskán megdőlt az erre a napra vonatkozó melegrekord, és máris megvan 2024-ben az első hőségnap. Hőségnapnak azt nevezik, amikor a hőmérséklet csúcsértéke meghaladja a 30 fokot.

A 24 óráig elérhető bejegyzéshez készített infografika szerint Kelebián hétfőn kora délután 30,2 fokot mértek. Az erre a napra vonatkozó korábbi melegrekordot Körmenden mérték, 1989-ben, akkor április 1-jén 27,7 fokot regisztráltak.

Mint megírtuk, a délies áramlással érkező meleg levegő jelentős mennyiségű szaharai port hozott a térségbe, emiatt a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) arra figyelmeztette a lakosságot, hogy a levegőben található nagyobb, természetes eredetű részecskék is bejutnak a légzőrendszerbe, és az egészséges lakosságcsoportnál is légúti irritációt vagy köhögést okozhatnak.

Tájékoztatásuk szerint emellett gyakori tünet a szemirritáció, ezért azt javasolják, hogy a különösen veszélyeztetettek – a gyermekek, a várandósok, a krónikus betegségben szenvedők és az idősek – csak a legszükségesebb esetben menjenek ki a szabadba, és kerüljék a szabadban történő munkavégzést, intenzív sportolást, illetve más fizikai tevékenységet.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok