Index Vakbarát Hírportál

Kezdődik a viharjelzési szezon

2024. április 1., hétfő 13:11

Április 1-jétől egészen október 31-ig működtetnek viharjelzést a Balatonon, a Velencei- és a Tisza-tavon – tájékoztat a Hungaromet Zrt. honlapján.

A Balatonnál ez már a 90. viharjelzési szezon, ugyanis 1934. július 8-án indult el Magyarország legnagyobb tavánál a viharjelző szolgálat.

Emlékeztettek rá, a tó viharjelzési szempontból három medencére van felosztva: a Keszthelytől Badacsony–Fonyódig tartó nyugati, a Fonyód és Tihany közötti középső és a Tihanyi-félszigettől keletre lévő keleti medencére. Az egyes medencékben egyidejűleg eltérő fokozatú viharjelzések lehetnek érvényben.

A balatonihoz hasonló fényjelző lámpák működnek a Velencei-, a Tisza- és a Fertő tónál is, ez utóbbi kiszolgálását az osztrák meteorológiai szolgálat látja el. A Velencei-tónál és a Tisza-tónál egy adott időpontban egyfajta jelzés érvényes, ott is a balatonihoz hasonló viharjelző lámpák tájékoztatnak a várható szélviszonyokról.

A meteorológiai szolgálat folyamatosan figyeli a légköri folyamatok alakulását, és az időjárási előrejelzések mellett szükség esetén viharjelzéseket is kiad a tavakra.

A jelzéseket a szélerősödés előtt fél-másfél órás „időelőnnyel” adják ki. Az aktuális viharjelzéseket a tavak körüli viharjelző lámpák jelzik. A riasztást a HungaroMet Zrt. adja ki, a viharjelző lámpák technikai üzemeltetését pedig a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság végzi.

Egy adott pontról három is látható

Közölték azt is, hogy a Balatonnál négy vízközépi platformon is működnek viharjelző lámpák, ezek kiegészülnek 15 mobil viharjelző lámpával, amelyek a strandokon kapnak helyet. A Balatonon összesen 55 viharjelző lámpa van, ennek köszönhetően egy adott pontról legalább hármat is lehet látni. A Velencei-tónál négy, a Tisza-tónál öt, a Fertő tónál pedig 11 viharjelző lámpa van, ebből egy működik a magyar oldalon.

A Balatonon tavasztól őszig működnek a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által telepített speciális mérőplatformok, amelyek többi között a nyílt vízi időjárási viszonyokról adnak tájékoztatást.

Közvetlenül a viharjelzést szolgálja a Siófoki Viharjelző Obszervatóriumban működő nagy teljesítményű számítógép, amelyen időjárási előrejelző modellek számításai készülnek – idézte a Hungarometet az MTI. A veszélyjelző meteorológusok munkáját többi között automata meteorológiai állomáshálózat, meteorológiai műholdak és radarok, villámmérések támogatják – ismertették.

Az aktuális jelzésről a www.met.hu, a www.katasztrofavedelem.hu, valamint a www.rsoe.hu honlapján lehet információt szerezni. Mobilon a Meteora nevű, ingyenesen letölthető mobilalkalmazás tájékoztat az aktuális viharjelzési fokozat mellett a várható időjárásról is, illetve a katasztrófavédelem Tavihar nevű alkalmazása ad információt az aktuális viharjelzésről.

Rovatok