Index Vakbarát Hírportál

Öt év alatt megduplázódott a kapcsolati erőszak áldozatainak száma Magyarországon

2024. április 2., kedd 16:21

Öt év alatt megduplázódott a kapcsolati erőszak áldozatainak száma, és egyre gyakoribbak a szexuális bűncselekmények is Magyarországon – derült ki egy közérdekű adatigénylésből, amelyet az Átlátszó.hu ismertetett.

Az utóbbi időben egyre több szó esik arról, hogy a kapcsolati erőszak mekkora problémát jelenthet Magyarországon.  

Az Átlátszó még februárban fordult az Országos Rendőr-főkapitánysághoz (ORFK) egy közérdekű adatigényléssel, amelyben az utóbbi öt év adatait kérték ki a kapcsolati erőszak, szexuális erőszak és szexuális kényszerítés bűncselekményekkel kapcsolatban. Ebből derült ki, hogy

a kapcsolatierőszak-bűncselekmények áldozatainak száma duplájára nőtt ez idő alatt.

A sértettek száma a szexuális bűncselekmények esetében is nőtt 2019-hez képest, de a tavalyi évben minimális csökkenés látható 2022 adataihoz viszonyítva. Mindhárom bűncselekmény sértettjeinek túlnyomó többsége nő volt, míg az elkövetőknél a férfiak jelentek meg nagyobb arányban a statisztikában.

Mint írták, az adatokból kiderült, hogy:

Az Átlátszó megjegyezte azt is, hogy a fentieken túl nagyon sok eset nem jut el a rendőrségig. Valamint azt is, hogy még ha el is indult a büntetőeljárás kapcsolati erőszak, szexuális erőszak vagy szexuális kényszerítés miatt,

akkor is csak az esetek 29 százaléka jutott el a vádemelésig.

A leggyakoribb befejezés a nyomozás megszüntetése volt, az ügyek 52 százaléka végződött így. Az eljárás megszüntetésére többek között akkor kerül sor, ha például a nyomozó hatóság arra jut, hogy nem történt bűncselekmény, vagy a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg annak elkövetése. Az eljárások 15 százaléka a feljelentés elutasításával végződött. Ez olyankor fordul elő, ha például hiányzik a bűncselekmény gyanúja, vagy éppen a feljelentett cselekményt már jogerősen elbírálták – tették hozzá. 

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Rovatok