Index Vakbarát Hírportál

Újabb konzultációt indít a kormány, a zöldenergia a téma

2024. április 2., kedd 10:54

Közös ügyünk a zöldenergia, ezért a kormány online kérdezi meg a polgárok véleményét 13 fontos kérdésben a napelemektől a rezsicsökkentésen át az elektromobilitásig – mondta az Energiaügyi Minisztérium (EM) államtitkára kedden a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Steiner Attila kiemelte, hogy a kormány a biztonságos, tiszta és megfizethető ellátás érdekében hosszabb távon is a napenergia és az atomenergia kettősére alapoz.

Hozzátette: a paksi atomerőmű jelentősége a nemzeti energiamixben megkérdőjelezhetetlen, ugyanis a jelenlegi négy blokk a hazai áramtermelés felét, a belföldi fogyasztás több mint harmadát biztosítja.

Arra is rámutatott, hogy a fenntartható atomenergia nélkül nem képzelhető el sikeres zöldátállás sem, ahogy nem érhető el az energiafüggetlenség, és nincs rezsicsökkentés sem. Ezért készítik elő a meglévő blokkok üzemidejének meghosszabbítását, és ezért építik meg a Paks II.-t.

„Így jelentős mennyiségű földgáz felhasználását válthatjuk ki, és érdemben csökkenthetjük a károsanyag-kibocsátást – jelentette ki az államtitkár, majd hozzátette: a magyar emberek véleményére ebben a kérdésben is számítanak. A zöldenergia-konzultáció online kérdőívét április 15-éig lehet kitölteni. A kérdőív a zoldenergia.kormany.hu oldalon érhető el.

Rovatok