Index Vakbarát Hírportál

Kiadták a figyelmeztetést, szélviharral és zivatarral búcsúzik a húsvét

2024. április 2., kedd 06:06

Kedden jócskán visszaesnek a hőmérsékleti értékek az elmúlt napokhoz képest, egyre több helyen kell számítani záporokra és zivatarokra. Zivatar környezetében előfordulhatnak viharos erejű széllökések.

Kedden a front felhőzete és csapadékzónája északkelet felé lassan elvonul, így mögötte már a reggeli, kora délelőtti óráktól délnyugat felől egyre nagyobb területen szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, és süt ki a nap. Északkeleten ugyanakkor estig maradhatnak borult körzetek, és arrafelé a kora délutáni órákig eshet az eső.

Délután az ország délnyugati felén erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés, melyek össze is állhatnak, arrafelé egyre több helyen lehet számítani záporra, zivatarra.

A délnyugati tájak kivételével nagy területen kísérhetik erős, viharos lökések a jellemzően nyugati irányú szelet, estére mérséklődik a légmozgás. Zivatar környezetében viszont szintén előfordulhatnak viharos lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 14 és 19 fok között alakul, a felhősebb északkeleti tájakon lehet ennél pár fokkal hűvösebb is, jócskán visszaesnek a hőmérsékleti értékek az elmúlt napokhoz képest – írja a HungaroMet.

Elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adtak ki széllökések miatt az ország nagy részére, kivéve Vas és Zala vármegyéket. Eső miatt is figyelmeztetés van érvényben Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Zala, Somogy vármegyékben. Zivatarok miatt is citromsárga figyelmeztetés van érvényben 

Az Időkép orvosmeteorológiai jelentése szerint hidegfronti hatásra készülhetünk, emiatt fokozódhatnak a görcsös panaszok, megnőhet a koraszülések száma, egyeseknél pánikrohamszerű tünetek jelentkezhetnek.

Fejfájásra, migrénre panaszkodhatunk, melyet a szeles idő csak tovább fokozhat, valamint ingerlékenységet, nyugtalanságot is kiválthat.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok