Index Vakbarát Hírportál

A rákosrendezői lakosok szerint penészes, romos házba költöztetné őket a MÁV

2024. április 3., szerda 06:11

A Rákosrendezői MÁV-telep szolgálati lakásaiból több családnak is ki kell költöznie a maxi-Dubaj-projekt miatt. Összesen 27 embernek kell elhagynia az otthonát, de eddig csak négyüknek sikerült megegyeznie a vasúttársasággal. Többen arra panaszkodtak, hogy a MÁV „penészes, romos, lakhatatlan″ cserelakásokat ajánlott fel nekik.

Mint írtuk, március elején derült ki, hogy a rákosrendezői maxi-Dubaj-projekt helyén több család is a MÁV-telep szolgálati lakásait bérli. Az érintettek mindössze harminc napot kaptak arra, hogy a 2300 milliárd forint értékű beruházás miatt elköltözzenek. Amennyiben nem hagyják el a területet, úgy a MÁV polgári peres eljárást indít ellenük, és a költségeit is rájuk terhelik. 

A vasúttársaság már egyeztetni kezdett a lakókkal, és cserelakásokat is felajánlottak nekik. Az RTL Híradó riportja szerint többen is visszautasították a MÁV ajánlatát, mivel a lakások lakhatatlan állapotúak voltak.

Az egyik zuglói lakó, Máté Péter az adásban elmondta, hogy több mint 30 éve él Rákosrendezői MÁV-telepen. A maxi-Dubaj-projekt miatt nemrég felmondták neki a szerződését és a X. kerületben, és egy másik MÁV-telepen ajánlottak fel neki egy cserelakást.

A férfi hozzátette, hogy a bejáráson úgy látta, hogy  az ingatlan nem lakható, ezért közölte a MÁV ügyintézőivel, hogy nem fogadja el az ajánlatot.

Felidézte, hogy a cserelakás visszautasításáról egy papírt is alá akartak íratni vele, de ezt is megtagadta, ugyanis tartott tőle, hogy jogilag felhasználhatják ellene. 

Belül is teljesen penészes az egész épület, a tető katasztrofális állapotban van. Úgy gondolom, ez nem egy olyan alternatíva, ahova az ember oda tudna költözni

– fogalmazott az adásban a rákosrendezői MÁV-telepen élő férfi.

A MÁV az RTL kérdésére megerősítette, hogy jelenleg az összes kiürítési eljárást felfüggesztették. A 27 bérlőből eddig négyen fogadták el a felkínált cserelakásokat.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban „hatalmas városfejlesztési projektnek” nevezte a rákosrendezői beruházást, azonban nem mindenki ért vele egyet. Karácsony Gergely főpolgármester Lakógyűlés címmel online szavazást indított el, hogy a budapestiek többek között a rákosrendezői beruházásról is elmondják a véleményüket. 

Az ügyre Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt is reagált, aki szintén elutasítja a maxi-Dubaj nyilvánosságra került terveit. A politikus  szerint  a kormány kapitulált az arab befektetők érdekei előtt, a budapestiek feje felett döntöttek a város aranytartalékáról.

Rovatok