Index Vakbarát Hírportál

Fordulat jöhet Magyar Péter hangfelvételének ügyében

2024. április 3., szerda 10:37

Donáth Anna, a Momentum elnöke kezdeményezi, hogy az Európai Parlament vizsgálja ki a Magyar Péter által nyilvánosságra hozott hangfelvételen elhangzottakat, „különös tekintettel a magyar igazságszolgáltatás függetlenségére”.

Magyar Péter március 26-án tette közzé azt a hangfelvételt, amelyen volt feleségével, az akkori igazságügyi miniszterrel, Varga Judittal a Völner–Schadl-ügyről beszélget. A felvétel leiratát itt olvashatja.

„A Magyar Péter által nyilvánosságra hozott hangfelvétel kivizsgálását kezdeményezzük az Európai Parlamentnél” – jelentette be szerdán Donáth Anna.

A Momentum elnöke, EP-képviselője úgy látja, hogy „a Magyar Péter által készített és nyilvánosságra hozott hangfelvétel sorsa továbbra is kérdéses. A kormánynak nincs válasza az elhangzottakra, a jelenlegi igazságügyi miniszter hallgat, az ügyészség terel”.

Fürcht Pál főügyész, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője március 28-án tartott sajtótájékoztatót a témában, amin elárulta, hogy Varga Juditot tanúként hallgatta meg a Fővárosi Nyomozó Ügyészség.

Donáth Anna szerint

Varga Judit állításai nagyon súlyos bűncselekményekről szólnak, amiket a kormányzat és az ügyészség prominens szereplői követhettek el. Egy ilyen helyzetre csak egy független vizsgálat lehet a megnyugtató válasz. Ezért kezdeményezem az Európai Parlamentnél, hogy vizsgálják ki a Magyar Péter által kiszivárogtatott hangfelvételben elhangzottakat, különös tekintettel a magyar igazságszolgáltatás függetlenségére.

A politikus arra számít, hogy két következménnyel nagyon gyorsan számolhatnak: „Az uniós szinten elindult jogállami eljárások ilyen körülmények között nem tudnak megnyugtató módon lezárulni, és ez nemcsak a Magyarországnak járó uniós forrásokat veszélyezteti, hanem az ország EU-tagságát is megkérdőjelezheti. Abban az országban, ahol ilyen nyíltan tapossák meg a jogszabályokat, követnek el bűncselekményeket kormányzati szereplők, tisztességes vállalkozások nem fognak befektetést hozni, és a tisztességes magyar és külföldi tulajdonú vállalkozások elkezdik keresni a menekülés lehetőségét. Nem pusztán erkölcsi összeomlást látunk, hanem gazdasági összeomlás is fenyeget.”

Rovatok