Index Vakbarát Hírportál

Lecsapott a NAV az aranyat áruló férfira

2024. április 4., csütörtök 05:52

Több mint kilencmillió forintos adóbírságot kell megfizetnie annak a férfinak, aki illegálisan árult arany ékszereket az interneten – tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-t.

Közleményükben azt írták, a 9,4 millió forintos adóbírság mellett 1,4 millió forint késedelmi pótlékot is kiszabtak. Az adóhatóság tájékoztatása szerint a férfi saját nevéből képzett fantázianévvel árult arany ékszereket az egyik közösségi oldalon.

A NAV munkatársai két aranygyűrűt vásároltak tőle, ezeket az eladó lakásán vették át.

Miután a revizorok felfedték magukat, a pénzügyi nyomozók további 15 arany ékszert, mintegy 4,5 millió forintnyi és több mint 3 ezer eurónyi készpénzt találtak.

A közlemény szerint a férfi, aki a gyanú szerint az ékszereket továbbértékesítési szándékkal vásárolta meg egy budapesti piacon, az illegális kereskedéssel több szabályt is megsértett: bejelentés és adószám nélkül végzett adóköteles tevékenységet, emellett jogosulatlanul, magánszemélyként forgalmazott nemesfémet.

Az adóhatóság mellett Budapest Főváros Kormányhivatala is vizsgálta az ügyet, és az eladót – mivel az magánszemély – eltiltotta a nemesfémek forgalmazásától. A NAV felhívta a figyelmet arra, hogy a társhatóságokkal együttműködve folyamatosan vizsgálja az interneten hirdetőket.

Rovatok