Index Vakbarát Hírportál

Gulyás Gergely mondott beszédet a volt külügyminisztert köszöntő ünnepi konferencián

2024. április 4., csütörtök 21:29

Martonyi János egykori külügyminiszter 80. születésnapja alkalmából rendeztek ünnepi konferenciát Budapesten. Az eseményen részt vett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is.

„Olyan Európáért küzd a magyar kormány, ahol nemzethez tartozni és európainak lenni vitán felül álló érték” – hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Martonyi János korábbi külügyminiszter 80. születésnapja alkalmából, a jelenlétében rendezett ünnepi konferencián.

A Habsburg Ottó Alapítvány és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézete rendezvényén a tárcavezető kiemelte: Martonyi János rendkívül gazdag életútra tekinthet vissza, amelynek során többször rávilágított a kettős identitás fontosságára. Vagyis arra, hogy „önmagában európaiként” nem lehet gondolkodni, csak úgy, hogy közben valaki „magyar, lengyel, francia vagy éppen osztrák” – mondta.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott: ha fejlődő, polgári Magyarországot és normális Európát akarunk, akkor mindazt használni érdemes, amit Martonyi János mondott és leírt.

Martonyi János politikai életútjának esszenciája gazdagít mindannyiunkat, tudására, tapasztalataira ezután is szükség lesz

– jegyezte meg.

Hangsúlyozta azt is, hogy Martonyi János külügyminiszteri szolgálatának idején „vitán felül állt a jog tisztelete”. Ma pedig éppen a jog tiszteletének hiányától szenved leginkább Európa, ez veszélyezteti az együttműködés korábbi kereteit – tette hozzá a miniszter.

Ahogy azt az Index megírta, Gulyás Gergely szerdán vállalt először közszereplést gerincműtétje óta, amikor is kabinetülésen vett részt, majd a közösségi oldalán fotókat is megosztott róla.

Rovatok