Index Vakbarát Hírportál

Kiszivárogtak a Mathias Corvinus Collegium adatai, Orbán Balázs és Vecsei H. Miklós is reagált

2024. április 4., csütörtök 10:20

Egy csütörtök reggeli cikkből derült ki, hogy a kormánypártok tehetséggondozó intézménye, a Mathias Corvinus Collegium mennyit költött a diákok étkeztetésére és elszállásolására a közelmúltban. A leírtakra Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója (aki az MCC kuratóriumi elnöke is), valamint Vecsei H. Miklós színész is reagált, aki többször is fellépett a rendezvényeiken.

A Direkt36 oknyomozó portál „luxusköltésnek” nevezte cikkében a több száz milliós nagyságrendű étel- és szállásköltségeket. Ezzel kapcsolatban példaként hozták fel azt, hogy míg pár évvel ezelőtt az MCC még csak a ceglédfürdői diáktáborba szervezte meg a téli táborát, azzal szemben a 2023-as téli tábort már a szlovákiai Ótátrafüreden szervezték meg, és a négycsillagos Grand Hotel Bellevue-ben szállásolták el a diákokat. A táborban 450 diák vett részt, és bruttó 100 millióba került az elszállásolásuk.

Ezenkívül azt írták, hogy a birtokukba jutott az adatok szerint:

Példaként hozták fel még, hogy a 2022-es francia elnökválasztásra az MCC egy eredményváró eseményt szervezett, és ott bruttó négymillió forintot költöttek a cateringre (többek között pezsgő, bor, csiga, májpástétom és croissant is szerepelt akkor az „étlapon”). A 2022-es magyar országgyűlési választás eredményváró estje bruttó 8,2 millió forintba került, az olasz választásé ugyanennyibe. A brazil est 7,8 millió, a dél-koreai 2,4 millió, az izraeli 2,1 millió forintba került az MCC-nek, de a néhány nagyobb rendezvényen több tíz millió forintot költöttek a cateringre. A lapnak két cateringcég képviselői azt mondták, hogy szerintük ezeken az eseményeken túl van árazva a catering, és ennél kevesebből is ki lehetne hozni „előkelő étel- és italellátást”.

A portál kérdésére válaszolva az MCC megerősítette azt, hogy a rendezvények és utazások térítésmentesek a diákjaik számára, de hozzátették, hogy a résztvevők kiválasztásánál szociális szempontokat is figyelembe vesznek. Hangsúlyozták, hogy a fenntartó alapítvány „a rá bízott vagyonnal a jogszabályi, illetve az alapítvány belső szabályozói előírásainak betartásával felelősségteljesen, átláthatóan és körültekintően gazdálkodik, elszámolással az alapítvány kuratóriuma felé tartozik”.

Orbán Balázs: A költségvetés 0,3 százalékát költjük több száz diák térítésmentes részvételével zajló téli táborra

Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke egy Facebook-posztban reagált a cikkre, amely a Telex felületén is megjelent.

„Kiszivárogtak? Azaz megnézték a nyilvánosan is elérhető adatokat. Luxusköltés? Azaz a költségvetés 0,3 százalékát költjük több száz diák térítésmentes részvételével zajló téli táborra és 2 százalékát évi majdnem ezer rendezvény cateringjére” – írta Orbán Balázs, majd hozzátette,

emellett sokat költünk komoly nemzetközi előadók meghívására, és a diákokat rengeteg, szakmailag páratlan fejlődést biztosító külföldi útra visszük. Bizony, erről beszélünk évek óta. Ez ám a tényfeltárás! Köszi, Telex! 

Orbán Balázs annyiból igazat írt, hogy az MCC honlapján valóban elérhetőek bizonyos, közérdekű adatok a fentiek közül – de nem minden, ugyanis a beszámolók 2022-ig terjednek (miközben a lap 2023-as költségekről is beszámolt helyenként).

Vecsei H. Miklós: Óriási csalódás

Vecsei H. Miklós színész (aki korábban több MCC-s rendezvényen is részt vett) szintén reagált a cikkre, és óriási csalódásnak nevezte az abban foglaltakat.

„Azt a felfoghatatlan pénzt, amit a magyar kultúra leendő építőire szántak, családi kasszába visszaforgatni, a maradékból pedig rongyrázást tanítani… ez most kivételesen nem szekértáborkérdés, hanem bűncselekmény, és végtelenül elszomorít. Nem is a korrupció fáj legjobban, hanem a 18-20 éves fiatalok a 4 csillagos szállodában, ahol azt érezhetik, hogy a magyar oktatás jelenlegi helyzetében ez a realitás” – írta, majd hozzátette:

Remélem, az MCC-s diákokban lesz erő végiggondolni, hogy mi történik és mi történhetne velük, és saját kezükbe veszik a sorsukat, ha már egyszer ez lenne a tananyag… Szalai [Zoltán] helyében minden forintot, amit kitalicskáztak, egyesével tenném vissza nyilvánosan azokba az oktatással is foglalkozó civil szervezetekbe, akik éhbérért küzdenek az ország jövőjéért olyan településeken, ahová a madár se jár.

„Az MCC egyébként forradalmi és fontos lépés lehetett volna egy, a kultúránkat történelmileg is ismerő, összefüggéseket látó, építő értelmiség nevelésének, akikkel közvetetten megindulhatott volna a vidéki, határon túli oktatás és közösségépítés fejlődése is. Ez a lehetőség ezzel a felháborító üggyel nem veszett még el. Csak fel kell ébredni! Hajrá, MCC-s diákok! Hajrá, akik nem a HÖK-ös mutyikból kerültetek oda, hanem mert hisztek abban, hogy ez alapvetően egy szuper ország lehetne, ha hiszünk egymásban, és dolgozunk érte! Nehéz, de mégis higgadtan: hajrá!” – fogalmazott posztjában.

Rovatok