Index Vakbarát Hírportál

Vitézy Dávid szerint a Fidesz és az ellenzék összejátszott az orosz metrókocsik ügyében

2024. április 4., csütörtök 18:03

2019-ben is kapacitálták már arra, hogy induljon főpolgármester-jelöltként, de akkor nemet mondott. A fővárosban történt járatritkítások után viszont végleg eldöntötte, hogy beszáll a küzdelembe – többek között erről beszélt Vitézy Dávid az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorának legújabb adásában.

A közlekedési szakember úgy látja, hogy a főváros az elmúlt években pártpolitikai csatatérré vált, amelynek fenntartásában ugyan a két nagy politikai tömb érdekelt, de az itt élők nem, mert az állandó háborúskodás csak akadálya a város fejlődésének, amin elmondása szerint szeretne és tudna is változtatni, ha idén júniusban megválasztják főpolgármesternek. 

Bár a tavaly szeptemberben nekünk adott interjújában még azt mondta, nem gondolkozik azon, hogy elinduljon a választáson Karácsony Gergellyel szemben, novemberben azonban az LMP megkereste őt ezzel, amelyre végül igent mondott annak ellenére is, hogy „nagyon más irányból érkezett”. 

Tarlós István személyeskedik?

Vitézy Dávid az interjúban reagált Tarlós István szerdai nyilatkozatára is, amelyben az egykori főpolgármesteéles kritikákat fogalmazott meg vele szemben. A Budapesti Közlekedési Központ korábbi vezetője azt mondta, hogy tíz éve hallgatja már Tarlós István személyeskedő megjegyzéseit, de mivel több olyan állítást is tett, amelyek valótlanok, ezért kénytelen reagálni rájuk. 

Vitézy szerint nem igaz, hogy Tarlós István azért távolította volna el a BKK éléről 2014-ben, mert nem akart együtt dolgozni vele, hanem mert külső nyomás érte a főpolgármestert. Ezt egyébként akkor az Indexnek Tarlós is elismerte.

Vitézy hangsúlyozta, ő a 3-as metró ügyében a kezdetektől fogva azon az állásponton volt, hogy új metrókocsik beszerzésére van szükség, nem pedig arra, hogy az oroszok újítsák fel a régi szerelvényeket. Elmondása szerint az elmozdításában ez játszott szerepet, nem pedig az, amiről Tarlós István beszél, hogy megelégelte a kommunikációját és nem szeretett volna együtt dolgozni vele. 

Karácsony is terítéken

A főpolgármester-jelölt azonban nem csupán Tarlós István és a kormány, hanem Karácsony Gergely, valamint a mögötte álló ellenzéki politikusok felelősségét is felvetette az ügyben. Vitézy Dávid szerint ugyanis Karácsony Gergely 2019-ben még úgy nyilatkozott, hogy a 3-as metró szerelvényeinek felújítása az elmúlt évek legnagyobb korrupciós botránya, ehhez képest mégsem történt semmilyen érdemi vizsgálat az ügyben, a felelősségre vonás is elmaradt, pedig annak idején a jelenlegi főpolgármester börtönnel fenyegetett mindenkit.

Vitézy szerint a két politikai oldal ebben az ügyben összejátszhatott egymással. Ezt bizonyítja az is, hogy még ma is az a Bolla Tibor a BKV vezére, aki annak idején megkötötte a szerződést az orosz kivitelezővel. A főpolgármester-jelölt úgy látja, valamilyen politikai alku miatt egyszerűen szőnyeg alá söpörték az ügyet. 

Az ígéret börtön volt és klíma, ehhez képest klíma nincs, de mindenki maradt a helyén. 

A közlekedési szakember reagált azokra a vádakra is, amelyek szerint ő valójában a Fidesz jelöltje lenne. Vitézy szerint érhető, hogy Karácsony Gergely politikai ellenfeleként miért próbálja meg ezt elhitetni a választókkal, de ahogy Tarlós István, úgy ő is azt gondolja, hogy Szentkirályi Alexandra nem fog visszalépni a javára. 

Vitézy hangsúlyozta azt is, hogy abban mindenképpen eltér a szerepfelfogása Karácsony Gergelyétől, hogy ő nem akar egy állandó ellenzéki miniszterelnök-jelölti kampányt folytatni főpolgármesterként, helyette inkább olyan városvezető lenne, mint Botka László Szegeden, aki ha a város érdeke úgy kívánja, akkor konfrontálódik a kormánnyal, de ha van lehetőség az együttműködésre bizonyos ügyekben, akkor arra is hajlandó. 

Mint mondta: 

Én nem középen szeretnék állni, én Budapest-párti szeretnék lenni. 

A teljes interjú itt tekinthető meg:

Ha tetszett az adásunk, és még nem tették volna meg, akkor mindenképpen iratkozzanak fel az Index YouTube-csatornájára, hogy ne maradjanak le a további műsorainkról. Ha pedig inkább podcastként hallgatnák meg a Konkrétan Rónai Egonnal legújabb részét, ide kattintsanak:

(Borítókép: Vitézy Dávid a Konkrétan adásában 2024. április 4-én. Fotó: Schöff Gergely / Index)

Rovatok