Index Vakbarát Hírportál

Magzatkárosító oldószert találtak a Samsung-gyár mellett kiömlő szennyvízben

2024. április 5., péntek 06:17

Akkumulátorgyártáshoz használt, magzatkárosító oldószert talált a Greenpeace Magyarország a gödi Samsung-üzem mellett kiömlő szennyvízben. Gödön már korábban kimutatták ezt az emberi egészségre rendkívül veszélyes anyagot a kutakban és a talajvízben.

Reprodukciót károsító oldószer került ki a Samsung-gyár közelében lévő gödi földekre – tájékoztatott közleményben a Greenpeace.

A szervezetet február 21-én értesítette a Göd-ÉRT Egyesület, hogy a Samsung SDI Magyarország Zrt. gödi akkumulátorgyára mellett csőtörés miatt szennyvíz ömlik ki a környezetbe.

A csőtörést rövid időn belül ugyan elhárították, azonban tócsákban a közeli termőföldön maradt a szennyvíz, mellyel bármelyik helyi lakos, arra járó érintkezhetett.

A Göd-ÉRT Egyesület képviselője a frissen kifolyó vízből, míg a Greenpeace munkatársai a mellette lévő szántóföldön vettek mintákat.

A vizsgálatok mindkét mintában 200 mikrogramm/liter mennyiségben mutatták ki az NMP jelenlétét.

Bár a nyilvánosság felé nem ismert, hogy pontosan mely vízvezetékben történt a csőtörés, a magzatkárosító oldószer uniós korlátozás alá esik, ezért a vegyületet az EU-ban csak külön engedéllyel lehet használni.

A Greenpeace adatigényléssel fordult a DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt.-hez, a katasztrófavédelemhez, a Pest Vármegyei Kormányhivatalhoz, illetve Göd Város Önkormányzatához.

Nem ez volt az első alkalom, hogy Gödön az emberi egészségre rendkívül veszélyes méreg kerül ki a környezetbe. Korábban ezt a vegyi anyagot találták meg a gödi kutakban, azaz a talajvízben 15 mikrogramm/liter körüli értékben.

Rovatok