Index Vakbarát Hírportál

Nem káprázik a szeme, ha Malév-repülőgépet lát Magyarország fölött

2024. április 7., vasárnap 08:30

A 2012-ben csődbe ment Malév repülőgépeinek többsége a mai napig használatban van, és ha kitartóan kémleljük az égboltot, nem kizárt, hogy néhanapján meglátjuk egyiket-másikat Magyarország fölött.

Legutóbb e hét csütörtökön repült el hazánk fölött – a cseh Smartwings flottájának tagjaként – a Malév egyik ikonikus Boeing 737-es repülőgépe, mikor Prágából tartott Antalyába – szúrta ki a Világgazdaságaz Airportal cikkében.

A lengyel Enter Air légitársaságnál szolgáló ex-Malév-repülőgép pedig március 30-án nézett le egykori otthonára, mikor az egyiptomi Marsa Alam és Varsó között teljesített szolgálatot.

A 2003-ban forgalomba állított, de azóta természetesen átszínezett gépek közül több egyébként orosz, horvát, lengyel, cseh, amerikai és ausztrál légitársaságok flottájába került.

A Boeing 737NG-k közül több a környező országokban szolgál. A 737-400-asok közül az egyik időnként Budapesten is megfordul, a spanyol Swift Air színeiben, a Fokkerek pedig Ausztráliában teljesítenek szolgálatot. Emellett van olyan, amely a horvát ETF Airways, de olyan is, amelyik a DHL futárcégnek „dolgozik”.

A 2003-ban és 2004-ben gyártott hat darab rövid törzsű 600-ast ugyanakkor a csőd évében, 2012-ben egytől egyig szétbontották az arizonai Goodyear repülőtéren, mivel a kis befogadóképességhez képest magas fenntartási költségek miatt nem igazán volt rájuk piaci kereset.

Az 1920-ban indult Malév magyar kézben lévő, nemzeti légitársaság 92 év után ment csődbe 2012-ben. Történetéről és bukásának részleteiről ebben a cikkünkben írtunk.

Rovatok