Index Vakbarát Hírportál

Vitézy Dávid egyszerre ment neki Lázár Jánosnak és Karácsony Gergelynek

2024. április 7., vasárnap 18:27

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt az egészségügyi világnap apropóján osztotta meg gondolatait vasárnap délután a Facebookon. Az LMP támogatását élvező jelölt kiemelte, hogy egy budapesti férfinak, amennyiben a budai II. kerületbe születik, 9 évvel több a várható élethossza, mint ha a pesti Józsefvárosba született volna, miközben a két kerület között 15 percnyi távolság van.

A politikus szerint a budapesti egészségügyi ellátás nemcsak a nyugat-európaitól, de a vidéki nagyvárosok ellátásától is el van maradva, így minél előbb változást kell elérni ezen a területen. A budapestiek egészségének védelméről és megőrzéséről szóló legfontosabb elképzeléseit öt pontba foglalta össze:

  1. Megelőzés sporttal,
  2. Tisztább levegő,
  3. Több szűrővizsgálat,
  4. Kórházfejlesztések,
  5. Sürgősségi ellátás újjászervezése Budapesten.

Vitézy úgy gondolja, hogy a versenysport után itt az ideje annak, hogy a szabadidős sportolás infrastruktúrája is fókuszba kerüljön. A politikus ígéretet tett, hogy stadionok helyett uszodák, futókörök és utcai konditermek fejlesztése fog szerepelni a programjában.

Véleménye szerint mihamarabb fenntartható közlekedéspolitikára van szükség, ugyanis az autóforgalom okozta szennyezés a gyermekasztma és számos egyéb tüdőbetegség első számú okozója. Úgy látja, hogy ezen a téren elsősorban a közlekedés és a fűtési rendszerek megújítása az elsődleges feladat.

A főpolgármester-jelölt a szűrővizsgálatok számával sincs megelégedve. Úgy gondolja, hogy a korai felismerésre sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni. Ennek érdekében azt javasolta, hogy legyenek a hétvégi népszerű közterületi programok idején szűrővizsgálatok. Ehhez szerinte az állam és a főváros együttműködésére lenne szükség.

Jöjjenek ki a szűrőbuszok a lezárt rakpartra, használjuk a fővárosi egészségügyi kapacitásokat nagy szűrővizsgálatokra az olyan hétvégéken, mint ez a mostani

– írta Vitézy, aki a fővárosi egészségügyi intézményekkel kapcsolatban megemlítette, hogy Budapest nemcsak a nyugat-európai városoktól van lemaradva ezen a területen, de még a vidéki megyei központok kórházainak ellátása is jobb. Szerinte nem szabad belenyugodni abba, hogy Debrecenben jobb az ellátás, mint Budapesten.

A centrumkórház-beruházásokat ugyanúgy leállította Lázár János, ahogy a HÉV-ek vagy a Nyugati pályaudvar fejlesztését. El kell érni, hogy a Honvéd bővítése, a Dél-pesti Centrumkórház és a budai kórházi fejlesztések újra napirendre kerüljenek a kormánynál

– írta bejegyzésében. A kórházfejlesztésekkel kapcsolatban a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd – Zöldek alkotta ellenzéki összefogás főpolgármester-jelöltjének, Karácsony Gergelynek is odaszúrt, megjegyezve, hogy a főváros ezt nem tudja egyedül elintézni, de „sokkal inkább ez ügyben kellene nyomást gyakorolni, mint mindenféle mondvacsinált országos politikai ügyekben”.

Vitézy a sürgősségi betegellátásról úgy gondolja, tarthatatlan, hogy többórás várakozás előzi meg a sürgősségi ellátást, ráadásul lakcímkártya alapján küldözgetik a betegeket egyik kórházból a másikba. Vitézy szerint el kell érni, hogy a kormány ezt megszüntesse.

E téren a fővárosnak szervezési segítséget kellene adnia, párbeszédet kezdeményeznie az állami egészségügy irányítóival, illetve a kerületekkel közösen megvizsgálni, hogy lehetséges-e a szakrendelői kapacitásokkal és a nyitvatartás bővítésével segíteni a nem kórházi ellátást igénylő sürgősségi eseteken Budapesten

– írta. Vitézy úgy véli, hogy ilyen állapotok egyetlen másik magyar nagyvárosban sem uralkodnak, ez pedig nem maradhat így. Úgy véli, hiába a kormányé a felelősség, e téren a főpolgármesternek is van dolga.

Bár nemrég kezdődött el az idei önkormányzati választás kampánya, Vitézy Dávid és Karácsony Gergely már többször is egymásnak feszült. Az LMP jelöltje legutóbb a hármas metró miatt kritizálta keményen a regnáló főpolgármestert.

Rovatok