Index Vakbarát Hírportál

A DK bejelentette, nem állít jelöltet a megüresedő alkotmánybírói hely betöltésére

2024. április 8., hétfő 12:50

Hétfőn szavaz a parlament Igazságügyi Bizottsága az új alkotmánybíró jelöléséről. A Demokratikus Koalíció (DK) szerint nem kétséges, hogy a Fidesz–KDNP jelöltjei fogják betölteni a megüresedett helyet az Alkotmánybíróság testületében.

„A Demokratikus Koalíció nem vesz részt a Fidesz színjátékában. Nem fogunk se jelöltet állítani, se szavazni egy olyan egypárti rendszerben, amely már a demokrácia látszatára sem ad” – írta közleményében a DK.

A párt hozzátette, hogy valójában nem számít, ki lesz az új alkotmánybíró, mivel „mára az Alkotmánybíróság intézménye csupán Orbán Viktor bábjává silányult”.

„Mi, DK-sok azon dolgozunk, hogy a politika ne csupán a milliárdosok játszótere legyen, hanem a gürcölő magyarokról szóljon!  Erről szól a szociáldemokrata fordulat, amelyre Dobrev Klára vezetésével készülünk” – olvasható a DK közleményében.

Az új alkotmánybíró megválasztása azután vált esedékessé, hogy március 5-én Sulyok Tamást,  az Alkotmánybíróság korábbi elnökét választották meg államfőnek a posztjáról a kegyelmi ügy miatt lemondott Novák Katalin helyére.

A Fidesz először Trócsányi Lászlót, a Károli Gáspár Református Egyetem rektorát jelölte az Alkotmánybíróság élére, de Trócsányi visszautasította a felkérést.

Rovatok