Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin kegyelmi döntéseiről szólalt meg a Sándor-palota

2024. április 8., hétfő 11:15

Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője azt kérte Sulyok Tamás államfőtől, hogy hozza nyilvánosságra Novák Katalin valamennyi kegyelmi döntésének hátterét. Megérkezett a Sándor-palota válasza.

Novák Katalin február 10-én jelentette be lemondását, miután közfelháborodást váltott ki a pedofilügyben érintett K. Endrének adott elnöki kegyelme. Az új köztársasági elnököt, Sulyok Tamást február 26-án választotta meg az Országgyűlés.

Bedő Dávid Facebook-posztjában úgy vélekedett, hogy „az új köztársasági elnök semmit nem tesz elődje botrányos kegyelmi döntésének felderítéséért! Sulyok Tamás a beiktatásakor pedig azt mondta, köztársasági elnökként a teljes transzparencia híve lesz”.

„Éppen ezért levelet küldtem az új államfőnek a beiktatása után, amiben arra kértem, hozza nyilvánosságra a Novák Katalin idejében született összes kegyelmi döntés hátterét és indoklását. Hisz az embereknek joguk van tudni, miért kapott kegyelmet K. Endre, ahogy joguk van tudni azt is, hány ehhez hasonló eset történt még az elmúlt időszakban” – írta Bedő Dávid.

A Momentum frakcióvezetője közzétette a Sándor-palota válaszlevelét, amiben úgy fogalmaztak, hogy

a köztársasági elnök a feladat- és hatásköreinek gyakorlása során az alkotmányos és jogszabályi keretek között jár el. A hatályos jogszabályi környezetben az információs önrendelkezési joghoz fűződő alapvető alkotmányos jog tiszteletben tartása mellett az államfőnek nincs lehetősége arra, hogy az elődei kegyelmi döntéseivel kapcsolatban keletkezett adatokat nyilvánosságra hozza.

Azt is hozzátették, hogy a kegyelmi ügyekhez kapcsolódó adatok személyes adatok, a vonatkozó törvény alapján bűnügyi személyes adatok, illetve a büntetőeljárás és a büntetés-végrehajtás irataiban foglalt olyan adatok, amelyek nyilvánosságra hozatalára nincs lehetőség.

Rovatok